Не пропускайте концерта на бургазлийката Цветана Иванова тази вечер. Може да го гледате онлайн във Фейсбук

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 31 Март 2021
Публикувано от: Анелия Казакова
Не пропускайте концерта на бургазлийката Цветана Иванова тази вечер. Може да го гледате онлайн във Фейсбук

 

Цветана Иванова ще представи музикалния си проект "Време за интимност или покана за вслушване“ онлайн. Тя ще свири на единствения в страната старинен  музикален инструмент – клавикорд, който е определян за предшественик на пианото.

Концертът започва тази вечер от 18:00 часа и ще бъде излъчен на живо във фейсбук страниците на БНР – Бургас, Община Бургас и Go to Burgas.

Цветана Иванова е завършила пиано и едновременно е специализирала исторически клавишни инструменти (клавесин, хамерклавир, клавикорд) във Висшето училище за музика в Кьолн. Свирила е на редица фестивали като „Берлинско биенале“, „Нумус фестивал“ - Дания, „Музика и машини“ - Лайпциг и други.

„Клавикордът е музикален инструмент, за който има първи сведения от 14 – 15 век. В миналото е бил широко използван като инструмент за упражнение и при композиране. Той е бил предназначен за камерно музициране в малки помещения и има много параметри за постигане на по-добро качество на звука и естетиката, които на пиано няма как да се възпроизведат. Това е привличането на старинните инструменти, които ни дават и едно друго светоусещане“, разказва Цветана Иванова.

Изпълнителката с удоволствие се завръща в родния си град Бургас, за да представи концерта си на клавикорд, включващ старинна музика и нова пиеса.

Концертът ще се излъчи с партньорство с БНР – Бургас. Проектът "Време за интимност или покана за вслушване“ се  финансира от Национален фонд „Култура“ и се реализира с подкрепата на Община Бургас.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1467 Последна промяна: 15:44:15, 31 март 2021