Не пропускайте Уикенд на българското кино с безплатни прожекции в Бургас

Петък, 14 Юни 2024
Публикувано от: Димитър Шишманов
Кино уикенд

Обичате хубавото българско кино? И искате уикенд на море, изпълнен с много забавления, плажно блаженство и безплатни филмови прожекции? Бургас е вашето място. 
В рамките на три дни, от 14 до 16 юни, в зала „Тончо Русев“ на Дома на нефтохимика - Бургас любителите на седмото изкуство ще се пренесат в света на българското кино с фестивала „Киноваканция“. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на най-новото от игралното, документалното и анимационното българско кино. Тематичният уикенд БГ кино ваканция се е превърнал в едно от чаканите и любими събития на жители и гости на Бургас. 
През последните години най-новото българско кино доказва своя подем и заслужено място на картата на световното кино, а Бургас се налага като най-предпочитаната дестинация за неговото осъществяване и представяне. В тазгодишната селекция една е обединяващата тема, която откриваме във всичките филми, а именно "СИЛАТА НА ВОЛЯТА". Организатор на фестивала е Националният филмов център в партньорство с Община Бургас. Входът е свободен.
Публиката ще има възможността да се наслади на голямо разнообразие от теми и жанрове. Срещите пък с екипите, създали филмите, ще осигурят толкова важния разговор за българското кино, ще дадат възможност на зрителите да научат нещо повече, а на създателите да получат обратна връзка за творбите си.
Специални гости на събитието  ще бъдат Яна Лекарска - режисьор на „Защото обичам лошото време“, Калин Калинов - продуцент на филма; Филип Андреев – от БЪРЪ Филм, продуцент на „Мама умря днес“; Маша Аверина – режисьор на „Да летиш с плавници“, младата актриса, изиграла ролята на Елица в „Чума“ – Евелина Бибова; Станислав Дончев и Теодора Дончева – продуценти и сценаристи на „Киноекстремисти“.
Фестивалът ще отдаде почит на Бургаския театър и работливите и „невидими“ негови стълбове – хората зад сцената, прожектирайки филма „Отвъд завесата“ на режисьора Слави Димитров. Ще видим кадри с напусналият ни наскоро стожер на театър – Борислав Чакринов.
Тематичният уикенд, изпълнен с филмови емоции, реално ще започне още по-рано. От КЦ „Морско казино“ ви канят на още две прожекции, които не са част от фестивала, но идеално допълват седмицата. На 11 и 12 юни от 21.00 ч. на открита сцена „Охлюва“ ще можете да гледате прожекция на филма „Бъдещето на магията в България" – част 1 и съответно на втората дата – част втора. Режисьор на продукцията е Явор Чавдаров. Събитието е с безплатно. 

ПРОГРАМА ЗА ФЕСТИВАЛ „КИНОВАКАНЦИЯ“
14 юни 
17.30 - БАЛКАНСКА ЧЕРНА КУТИЯ – 78’
19.00 - ЗАЩОТО ОБИЧАМ ЛОШОТО ВРЕМЕ – 93’
15 юни 
16.00 - КЪСОМЕТРАЖЕН БЛОК:
МАМА УМРЯ ДНЕС – 29’
13 АВГУСТ – 30’
17.30 - СЛЕДЕНИЯТ ЧОВЕК – 61'
18.30 - избрано от СТИХ И ЩРИХ
СЛЕДА - 7'
ОБЕЗЛИЧАВАНЕ - 7'
19.00 - ДА ЛЕТИШ С ПЛАВНИЦИ – 81’
20.30 - ЧУМА - 102'
16 ЮНИ 
16.00 - ФИНАЛИСТИ ОТ КОНКУРСА НА ФОНДАЦИЯ „СТ. КАМБАРЕВ“-10 ‘
ЛЮБИМА – 27’
17.30 - КИНОЕКСТРЕМИСТИ – 73’
19.00 - ОТВЪД ЗАВЕСАТА - 59'

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 479 Последна промяна: 10:32:48, 14 юни 2024