Нов храм на книгата отвори врати в Бургас

Четвъртък, 30 Май 2024
Публикувано от: Радостин Рачев
Изображение 1074585

Най-голямото университетско научно издателство в България - „Св. Климент Охридски“, откри в Бургас своята първа книжарница извън столицата. Тя е разположена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и в нея се предлага научна, научнопопулярна, художествена и учебна литература на български и на чужди езици, преводна литература, справочници, списания, годишници с трайно място в националната ни книжовна култура. С това се разширява и присъствието на Софийския университет в Бургас.

„Идеята се роди сред колегите от филиала, те много ясно дефинираха необходимостта от книжарница на издателството в Бургас, която да се превърне в част от интелектуалната инфраструктура на града. Ценя високо желанието на Община Бургас и бургаската общност литературата на издателството да присъства тук. Всяка идея, за да се реализира има нужда да намери своето пространство. Надявам се книжарницата да добавя енергия към интелектуалната сила на библиотеката и града.“, каза по време на откриването проф. Валери Стефанов - директор на университетското издателство.

Начинанието се реализира с подкрепата на Община Бургас и Общински съвет - Бургас. От името на кмета Димитър Николов приветствие отправи заместник-кметът по образование Михаил Ненов.

„Огромна чест е проф. Стефанов - един от най-светлите умове в България, да бъде сред нас днес. Тази книжарница е най-новото бижу в интелектуалния живот на нашия град. Всеки изкушен от знанието вече има директен достъп до най-новите академични изследвания. Това е изключително важно както за студентите, така и за учениците.“, сподели зам.-кметът Михаил Ненов.

Първата книга закупи председателят на Общински съвет – Бургас Михаил Хаджиянев с автограф от автора проф. Валери Стефанов.

Създадено през 1986 г. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ има мисия да подпомага развитието на научните изследвания и образователния процес, а издателската му дейност обхваща всички сфери на знанието. Към днешна дата заглавията в каталога му са над 2000, а само през 2023 г. издателската му дейност включва 342 заглавия – университетски учебници, академични монографии, периодични издания, справочници и публикации в целия спектър на знанието.

На откриването присъстваха още проф. Теодор Седларски – директор на Филиал-Бургас на Софийския университет, Яна Кършийска - директор на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, студенти, приятели на книгата и науката.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3786 Последна промяна: 15:40:03, 31 май 2024