Нова инициатива на Фестивала DOCK: Дискусия „Балканската война – 110 години по-късно“

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 16 Септември 2022
Публикувано от: Анелия Казакова
Нова инициатива на Фестивала DOCK: Дискусия „Балканската война – 110 години по-късно“

По инициатива на Фестивала за документално историческо кино DOCK, Община Бургас и Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, в града ни ще се проведе дискусия, посветена на Балканската война.

През 2022 година отбелязваме 110 години от Балканската война, в която народ и армия участват за реализацията на българския национален идеал, изправяйки се срещу Османската империя.

Навременна ли беше Балканската война, беше ли обречена от обстоятелствата, къде сгрешихме и можехме ли да запазим завоюваното с българско оръжие през 1912 година? Това са само някои от въпросите, по които ще дискутират видните български историци проф. дин Милко Палангурски – преподавател и един от най-видните изследователи на родния парламентаризъм и политическите партии (Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“), проф. д-р Веселин Янчев – доайен на военната история у нас (СУ „Св. Климент Охридски“) и проф. дин Петър Стоянович – изследовател на Третото Българско царство и формален домакин на срещата (Българска академия на науките).

Вместо класическа "кръгла маса", организаторите канят бургазлии на разговор на 20 септември 2022 г., от 11:00 часа, в конферентна зала „Акад. Константин Петканов“ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 663 Последна промяна: 10:32:25, 19 септември 2022