Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“, съоръжението ще заработи в началото на месец май

Вторник, 16 Април 2024
Публикувано от: Димитър Шишманов
Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“, съоръжението ще заработи в началото на месец май

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“.
Това е част от политиката на местната администрация да подпомага рибарството и морското дело.
Тя ще предоставя възможността за сезонно укритие на малки рибарски лодки, като капацитетът на съоръжението е 20 плавателни съда с дължина 6,5 м. 
Лодкостоянката е оборудвана с вертикален кей на две нива. Предвидено е и съоръжение, осигуряващо пускането на вода на плавателните съдове, тяхното изваждане на сушата, както и за съхранение, за извършване на ремонтни дейности с авторемаркета. 
В зоните за швартоване на лодките има изградени колонки за електрозахранване и водоснабдяване за нуждите на рибарите. 
Направено е укрепване на бреговата ивица, изграден е вълнолом, който, освен вълните, ще спира теченията и навлизането на наноси в съоръжението.
Лодкостоянката в местността Ъгъла ще започне да работи в началото на месец май. За да се случи това, е необходимо Общинският съвет да приеме цените, които собствениците на плавателни съдове ще заплащат. Това ще стане на предстоящата сесия на Общинския съвет. 
Проектът на Община Бургас е финансиран по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020г., подкрепена от ЕФМДР, процедура „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и лодкостоянки“. 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 442 Последна промяна: 12:08:15, 17 април 2024