Община Бургас предоставя пелети на граждани, сменили старите печки на дърва по проект за чист въздух

Вторник, 23 Март 2021
Публикувано от: Димитър Шишманов
DSC_0056.JPG

Община Бургас предоставя пелети на гражданите, които получиха нови отоплителни уреди на такъв тип гориво по проекта за подмяната на старите печки по програма LIFE.

66 семейства ще получат по 60 килограма от екологичното гориво безвъзмездно. Днес екипи на Община Бургас доставиха пелети в домовете на най-рано записалите се и одобрени впоследствие бургазлии по програмата.

„Изпълнението на този проект е важен за нас, защото той е насочен от една страна към подобряване на въздуха и околната среда. От друга страна подмяната на отоплителните уреди подобрява комфорта в домовете на хората. Благодаря за инициативността и сериозното отношение от страна на тези тези бургазлии, които се включиха в проекта. Те трябва да са пример за всички наши съграждани.“, каза кметът Димитър Николов. 

Останалите собственици на жилища, които са подменили старото отопление с ново по програмата, ще получат пелети срещу представяне на личен документ в центрове за разделно събиране на отпадъци. Пунктовете, където ще се предоставя горивото, ще бъдат оповестени до два дни.

Предоставянето на пелетите е акт на поощряване на инициативността на гражданите, които се включиха в проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух. Неговата цел е да се намали замърсяването с фини прахови частици, чиито източник е битовото отопление на дърва и въглища. 

При изпълнението на основната фаза на проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ на 89 домакинства бяха доставени и монтирани безплатно 74 отоплителни уреда. 8 от тях работят на газ, а 66 на пелети. 

Следващият етап от неговото изпълнение предвижда подмяната на старите отоплителни уреди с нови в други 1914 домакинства.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 4991 Последна промяна: 17:05:52, 23 март 2021