Община Бургас представи на кръгла маса възможностите за преминаване към алтернативно отопление в домакинствата

Размер на шрифта: A A A Назад
сряда, 23 юни 2021
Публикувано от: Димитър Шишманов
Община Бургас представи на кръгла маса възможностите за преминаване към алтернативно отопление в домакинствата

Оборудването на повече от 2000 домакинства с отоплителни уреди на екологично гориво по програма LIFE е важна стъпка към намаляването на фините прахови частици във въздуха, генерирани от битовото отопление. Техните нива са най-високи през зимните месеци. Тези констатации бяха направени по време на кръгла маса, посветена на преминаването към алтернативни форми на отопление в домакинствата.

По време на събитието експерти по опазване на околната среда от Община Бургас представиха резултатите от изпълнението на пилотната фаза на проекта за подмяна на старите печки по програма LIFE, при която бяха подменени безплатно отоплителните уреди в близо 90 домакинства.

В момента Община Бургас изпълнява основната фаза на проекта. Планът предвижда да бъдат подменени печките на твърдо гориво с уреди на газ и пелети в 1914 домакинства.

Информация за програмата може да откриете на страницата на Община Бургас: https://www.burgas.bg/bg/posts/view/41857 .

Въпроси, свързани с опазването на околната среда, контрола на замърсяването и правилното оползотворяване на отпадъците, също бяха обсъдени по време на форума.

Кръглата маса се проведе в Експоцентър „Флора - Бургас“ и е част от дейностите по изпълнението на Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” - LIFE-IP CLEAN AIR, с финансовия принос на Програма LIFE на Европейския съюз.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 882 Последна промяна: 14:32:39, 24 юни 2021