Община Бургас рециклира стотици стари мебели, част от тях ще отидат в социални жилища и пенсионерски клубове

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 9 Март 2022
Публикувано от: Стефан Минчев
Община Бургас рециклира стотици стари мебели, част от тях ще отидат в социални жилища и пенсионерски клубове

* И зам.-кметът Весна Балтина постави рециклирани мебели в кабинета си

 

Заключителна пресконференция по проект „Прилагане на модел за управление на едрогабаритни отпадъци от бита на територията на община Бургас“ се проведе днес в кабинета на Весна Балтина – зам.-кмет с ресор „Стратегическо развитие, екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“.

Предвидените дейности бяха изпълнени успешно, като дотук е предотвратено изхвърлянето на над 640 тона едрогабаритни отпадъци. Това са мебели от домакинствата, които са събрани и рециклирани, или пък ремонтирани и подготвени за повторна употреба в работилницата, оборудвана по проекта.

Реновирани мебели са изложени в своеобразен шоурум в жк „Изгрев“, между бл. 34 и 35. И той е част от проекта. Зам.-кметът Весна Балтина реши да даде личен пример и също използва обновени мебели в кабинета си. Друга част от подготвените за повторна употреба мебели са предназначени за социални жилища и пенсионерски клубове.

В рамките на проекта беше разработен интернет портал – пътеводител за разделно събиране на отпадъците, който е достъпен на адрес: https://www.greencity.bg/.

Посредством сайта могат да бъдат правени заявки за извозване на старите мебели от дома на заявителя. Бяха обхванати над 50 домакинства, пряко ангажирани в дейностите по проекта, както и студенти, ученици и художници, които участваха в организираната творческа работилница.

Целта на Община Бургас е да намали количествата на употребявани мебели, които се превръщат в отпадък, като осигури ремонт и им даде възможност за втори живот. Дейностите по проект „Прилагане на модел за управление на едрогабаритни отпадъци от бита на територията на община Бургас", договор № BG16M1 ОР002-2.009-0060-С01, финансиран по Оперативна програма „Околна Среда“ 2014-2020 г., бяха осъществени в рамките на 18 месеца – от 09.09.2020 г. до 09.03.2022 г.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1400 Последна промяна: 13:06:21, 09 март 2022