Община Бургас с приз за принос в дигитализирането на културно- историческото наследство и онлайн практики в администрацията

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 1 Септември 2021
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Община Бургас с приз за принос в дигитализирането на културно- историческото наследство и онлайн практики в администрацията

Община Бургас бе отличена за принос в дигитализирането на културно- историческото наследство и въвеждане на онлайн практики в дейността на местната власт.

Призът бе връчен на зам.-кмета по култура, туризъм и спорт Диана Саватева от министъра на туризма Стела Балтова в рамките на Международен форум „Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят“, организиран от в. „Стандарт“.

Община Бургас има комплексен подход, дигитализацията е политика, която се прилага системно във всички възможни сфери, заяви Саватева при получаване на приза.

Близо 7000 са дигитализираните единици от Регионален исторически музей - Бургас, който спечели няколко проекта в тази сфера. Дигитализиран е целият периодичен печат до 1944 г., богатият архив от пощенски картички на Регионална библиотека „Пейо Яворов“, както и част от книжния фонд, в момента се дигитализира колекцията от плакати.

Община Бургас разполага с няколко модерни платформи, които предоставят информация онлайн, голяма част от нея в реално време. SmartBurgas събира данни от различните интелигентни устройства и системи. Интегрираният портал за наблюдение помага на хората като внася прозрачност, улеснява контрола и оказва положително влияние върху организацията на услугите и значително подобрява качеството на живот. Подчертан напредък през последната година има платформата GoToBurgas, чиято цел е да предоставя точна и бърза информация за целия поток от разнообразни събития с сферата на културата, туристическите атракции и спорта. В процес на финализиране е иновативна система, която ще бъде интегрирана в GoToBurgas и ще осигурява експресен и максимално облекчен достъп до информация, свързана с предстоящи събития, както и за условията, при които общински бази се предоставят за ползване от външни организатори.

Амбицията на администрацията е да се предлагат все повече услуги, които да са в помощ на гражданите и да съответства на концепцията за е-община.

В Бургас от години е въведена система за електронно записване в градина и училище, можеш да си платиш данъците, да си извадиш категоризация за хотел и да ползваш още над 130 услуги онлайн, вместо да се редиш на гишета.

При получаването на престижното отличие Саватева подчерта, че Бургас е сред общините, които най-бързо реагираха на необичайната обстановка, предизвикана от пандемията с прилагането на лайф стрийминг, както и със създаването на дигитален архив на актуално културно съдържание, а също и с оптималното използване на социалните мрежи като комуникационен канал.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1544 Последна промяна: 20:28:38, 01 септември 2021