Общинска АНТИСПИН кампания ще се проведе по случай 14 февруари

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 13 Февруари 2024
Публикувано от: Радостин Рачев
Общинска АНТИСПИН кампания ще се проведе по случай 14 февруари

Общинска АНТИСПИН кампания ще се проведе по случай 14 февруари - Деня на влюбените. Тя ще включва дейности, насочени към подрастващи млади хора в рамките на два дни - 14 и 15 февруари. Събитията се организират от Община Бургас съвместно с РЗИ, Сдружение „Младите лекари“- Бургас, Студентски съвет към Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“, БМЧК и Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

 

14 февруари

- 10.30 до 13.30 часа пред Часовника /до сградата на Община Бургас/

Доброволно и анонимно изследване и консултиране на ХИВ и Хепатит С чрез бързи тестове от екип на Регионална здравна инспекция-Бургас в мобилен медицински кабинет. Екипи от доброволци на БМЧК и Студентски съвет към Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ ще раздават валентинки, здравно-информационни материали и предпазни средства; ще мотивират гражданите да проверят актуалния си ХИВ статус.

 

- 16.30 до 18.00 часа в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“

Музикално-поетична вечер на любовната лирика „Огън от любов“ – четене на любовни стихове на различни езици от млади хора, ученици от бургаски училища, студенти по медицина, млади лекари, бургаски поети, писатели, музиканти, актьори и общественици. Участие ще вземат ученици от следните бургаски училища: АЕГ „Гео Милев“, НЕГ „Гьоте“, ПГЧЕ „Васил Левски“, ПГРЕ „Георги С. Раковски“.

Целта е да се провокира интерес сред младите към българската и чуждоезикова любовна лирика, чрез което да се формират естетически нагласи към въпросите за любовта, да се създадат условия за включване в алтернативни дейности, с цел разширяване на интересите и общата култура на участниците, да се развият качества и умения, обогатяващи общуването с околните, да се провокира и стимулира въображението и креативността чрез изкуство.

 

15 февруари

- 11.00 до 15.30 часа – Срещи и дискусии с млади хора в училищна възраст IX и X клас от СУ „Епископ Константин Преславски“ и СУ „Димчо Дебелянов“. На въпроси, свързани с превенция на ХИВ, сексуално предавани инфекции и сексуално здраве ще отговарят д-р Доротея Дралчева и д-р Христиан Людиев, част от лекарите от Сдружение „Младите лекари“- Бургас, както и студенти по медицина. Гост-лектор е доцент д-р Боряна Парашкевова - Зам.-ректор на Тракийски университет – Стара Загора, доцент в Медицински факултет на Тракийски Университет, преподавател и учен в областта на общественото здраве и медицинската етика. Координатор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Към доц. д-р Парашкевова ще се присъединят д-р Стамен Пищев- Председател на Сдружение „Младите лекари“- Бургас и д-р Диян Господинов - Зам.- председател на Сдружението, общински съветник и Председател на ПКСД-Общински съвет, Бургас.

Чрез дискусиите по проблемите на сексуалността, ще се създадат условия за провокиране мисленето и формиране на отношение на подрастващите към проблема ХИВ/СПИН и ще се изработи модел на нерисково поведение.

Събитията са част от общинската политика в сферата на здравната превенция.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 373 Последна промяна: 10:26:28, 13 февруари 2024