Местният ни парламент е първи в страната с награда „Добри практики за цялостна отчетност на Общински съвет – Бургас“

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 9 Декември 2022
Публикувано от: Димитър Шишманов
Местният ни парламент е първи в страната с награда „Добри практики за цялостна отчетност на Общински съвет – Бургас“

Бургаският общински съвет получи престижната първа награда за добри практики и цялостна дейност на официална церемония в столицата. Събитието е инициатива на Асоциация „Прозрачност без граници“, която ежегодно представя годишната класация. Призът „Добри практики за цялостна отчетност на Общински съвет – Бургас“ прие председателят на местния парламент проф. д-р Севдалина Турманова, която представи добрите практики в организацията и отчетността на Общински съвет – Бургас.

Органът за местно управление заема водещата първа позиция в класацията „Индекс на местната система за почтеност – 2022. Общинският съвет на Бургас е единственият съвет в страната с оценка над 4 – стойността на неговия индекс е 4,11 точки. Индексът на Местната система за почтеност в България позволява извършването на ежегодна сравнителна оценка антикорупционния капацитет, роля и значение на ключови институции и обществени фигури на местно ниво: общински съвет, кмет, общинска администрация, бизнес, медии, граждански организации, съд и полиция. Той се съставя въз основа на детайлно разработен набор от показатели за изследване на институциите и структурите във всичките 27 общини-областни центрове в страната.

В рамките на инициативата беше представена годишната класация, която отразява антикорупционния капацитет на ключови институции и сектори. Фокусът на събитието беше върху най-добре представилите се общини, обект на изследване в местната система за почтеност.

На церемонията присъстваха парламентаристи, представители на национални институции, представители на общинските администрации на общините областни центрове, общинските съвети, областните администрации, местни обществени посредници, представители на неправителствения сектор, експерти, медии.

„Категорично заставам зад твърдението, че прозрачността в една демократична система позволява на хората да участват по-лесно в процеса на вземане на решения. Институциите могат да се ползват с по-голяма легитимност и ефективност, само при условие че продължават да носят пълна отговорност пред гражданите. Сърдечно благодаря за високата оценка, която даде Асоциация „Прозрачност без граници“ на Общински съвет – Бургас. Чест и привилегия, отговорност и мотивация е за всички нас, общинските съветници, да продължим да работим и да бъдем пример за добро взаимодействие с кмета на града ни г-н Димитър Николов, цялата общинска администрация, държавната власт, представлявана от Областния управител проф. дн Мария Нейкова, гражданското общество, бизнеса и неправителствения сектор.“, заяви проф. д-р Севдалина Турманова.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1333 Последна промяна: 11:21:15, 13 декември 2022