Огромен интерес към „Аbsolvo te“ в Бургас, тази вечер писателят Георги Бърдаров отново ще я представи в новата библиотека

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 9 Април 2021
Публикувано от: Анелия Казакова
Огромен интерес към  „Аbsolvo te“ в Бургас, тази вечер писателят Георги Бърдаров отново ще я представи в новата библиотека

*„За последните две години толкова обикнах Бургас и хората му, че искам да живея тук. Благодаря ви!”, сподели писателят

Истински фурор от емоции и огромен читателски интерес предизвика с представянето на последния си роман „Аbsolvo te“ географът, писател и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Бърдаров. Книгата безапелационно се нареди на челните места в литературните класации още с излизането си, но официалната ѝ премиера пред публика за първи път се случи в Бургас вчера.

Десетки бургазлии се срещнаха с Бърдаров в залата на новата Библиотека, но заради ограничените места и спазването на мерките за безопасност, много от желаещите нямаха възможност да се насладят на премиерата.

Писателят лично пое ангажимент още тази вечер, 9 април, от 18.00 часа, в Зрителната зала на Библиотеката да се организира втора, допълнителна среща с публиката и представяне на книгата.

„В 21 век най-голямата инвестиция е в човешки капитал, образование, интелект и култура. На моите лекции често давам за пример Финландия. Там правителството за 100-годишната независимост на страната подарява на своя народ нова библиотека, известна като Северната Александрийска библиотека. Не вярвах, че това някога ще го видя, но го видях в Бургас с тази прекрасна нова библиотека”, каза по време на своята презентация Георги Бърдаров.

„Аbsolvo te“ е заглавието, което носи новата книга на Георги Бърдаров. Нейна основна тема е прошката. В сюжета се преплитат две истории, свързани с Холокоста и арабо-израелския конфликт. Темата рови в човешката душа, а това не е случайно за онези, които го познават тъкмо като специалист по етно-религиозни конфликти.

 

Романът е инспириран от две истински истории. Те са отдалечени във времето, но свързани от човечността и нуждата да простиш онова, което не можеш да простиш на себе си, за да се освободиш от минали, сегашни и бъдещи действия, родени от омразата. Паралелните сюжетни линии постоянно прехвърлят действието от концлагерите на нацистка Германия към нестихващия и в наши дни арабо-израелски конфликт. „Можем ли да простим непростимото?“, пита в романа си географът, писател и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Бърдаров. А „Аbsolvo te“ е реплика, която се е използвала в католическата църква по време на изповед и означава "Опрощавам ти греховете".

Бърдаров попадна във фокуса на общественото внимание с успеха на разказа „За петата ракия или колко е хубав животът”. Едва няколко години след като бе написан и публикуван онлайн, една сутрин той се превърна във фурор, четен и споделян лавинообразно във виртуалното пространство. Над милион вече са неговите посетители, четивото и днес вълнува с мъдрата, живописна и меланхолична история, дошла от родопските села Гудьовица и Гоздьовица. След това Бърдаров спечели първото и засега единствено телевизионно литературно реалити „Ръкописът“, а издаденият впоследствие „Аз още броя дните” от 2016 г. се превърна в бестелър.

На представянето на книгата му снощи присъстваха зам.-кметовете Диана Саватева и Йорданска Ананиева, писатели, интелектуалци и журналисти.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3170 Последна промяна: 09:03:33, 13 април 2021