Орлин Милчев, Елена Замяркова, Георги Чолаков и Димитър Андреев - Лалри пристигат в Бургас за откриването на “СФФ на брега”

Понеделник, 27 Март 2023
Публикувано от: Анелия Казакова
Орлин Милчев, Елена Замяркова, Георги Чолаков и…

* Екипът на “Записки по едно предателство” ще се срещне с публиката на 7 април

Режисьорът на филма “Изкуството да падаш” Орлин Милчев ще представи филма си лично в Бургас. С него в морския град пристигат и актрисата в главната роля Елена Замяркова, продуцентът на филма Георги Чолаков и монтажистът Димитър Андреев - Лалри.

Историята на филма ни запознава със 17-годишната ученичка Бори, която отказва да бъде унижавана от момчетата в училище. Артистичната й, но лабилна майка не й дава подкрепата, от която има нужда. Грижовният й дядо я записва в школа по джудо. Там тя осъзнава, че преди да победиш другите, трябва да победиш себе си. В главните роли публиката ще види Елена Замяркова, Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Валери Йорданов, Иван Бърнев, Димитър Николов и др. Сценарият е на Неда Филчева и Марин Дамянов, а оператор е Емил Христов.

Филмът ще открие 21-вия “София филм фест на брега” в Бургас на 30 март, от 19.00 часа.

Екипът ще бъде на разположение за разговор с учениците от Киноклас Бургас на 31 март, от 11 часа, в пресзоната на фестивала (на втория етаж в Културен дом НХК). Разбира се, срещата е отворена за журналисти и фенове.

“Изкуството да падаш” е първият пълнометражен филм на Орлин Милчев, за който той получи Награда за дебют на фестивала за българско кино “Златна роза” през 2022 г. Режисьорът завършва НАТФИЗ през 2016 г., а през 2017 г. – майсторски клас в IFA (Италия) при легендарния режисьор Бела Тар. Дипломира се с късометражния филм “Добри”, селектиран в конкурса Jameson на София Филм Фест, Естетика ФФ и ФФ ВГИК Москва. На фестивала „Ранно пиле“ е обявен за най-добър български късометражен филм.

Елена Замяркова е завършила НАТФИЗ в класа на проф. Ивайло Христов, участвала е в театрални спектакли и се е снимала в дипломни късометражни филми, както и в пълнометражните филми “Каръци” на Ивайло Христов, “Сестра” на Светла Цоцоркова и др.

Пламен Димов и Иван Николов, които се превъплъщават в образите на Георги Бенковски и Захари Стоянов в историческия филм “Записки по едно предателство” на Георги Дюлгеров, също ще бъдат част от специалните гости на фестивала. С тях ще бъдат и Георги Дюлгеров, Владимир Андреев (продуцент), Георги Тодоров - Жози (художник), Стамена Стоева (художник по костюмите) и Кристина Ингилизова (ас.-режисьор).

Прожекцията на филма ще бъде непосредствено след връчването на наградите на 21-вия “София филм фест на брега”, на 7 април, от 19.00 часа. След нея всички гости ще се качат на сцената за разговор с публиката.

“Записки по едно предателство” е базиран на “Записки по българските въстания” и разказва историята за предателството и смъртта на Георги Бенковски и срещата на Захари Стоянов с дядо Вълю десет години по-късно. Филмът обсъжда темите за прошката, родната памет, свободния дух и роба.

Втори режисьор на филма е Антония Милчева, оператор е Веселин Христов, а музиката е на Мира Искърова. В главните роли, освен Пламен Димов и Иван Николов, са още Ивайло Христов в ролята на дядо Вълю, Цветан Алексиев (отец Кирил), Красимир Доков (Нею) и Джордж Арабаджийски (Стефо Далматинеца).

21-вият “София филм фест на брега” ще се проведе от 30 март до 7 април в Културен дом НХК. Фестивалът се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас.

Партньори на събитието са: Книжарници “Хеликон”, Медицинска лаборатория “Лина”, ПБ Шипинг ООД, “Деметра” ЕООД, Черноморски институт, Триа Сити Център, “Ес Еф Ей Ритейл - Бургас" ООД, Изворна вода “Китка”, “Черноморско злато” АД, Торти “Марс”, Mezetto PUB, Бистро “При Поли”, Бутиков хотел “Променаде”, Гранд Хотел “Поморие”.

Снимки: София филм фест и Валентин Алипиев, Тихомир Рачев

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1117 Последна промяна: 11:13:08, 28 март 2023