Още едно ново събитие в Бургас: Конкурс на името на Борислав Чакринов ще търси талантлив млад режисьор

Сряда, 22 Май 2024
Публикувано от: Мариета Ханджиева
Изображение 1073986

Студенти, завършващи режисура за драматичен театър, могат да участват в конкурс на името на дългогодишния режисьор и директор на ДТ „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов - учител и ментор на голяма част от вече утвърдените имена от режисьорската гилдия в България.  Идеята е на Богдан Петканин,  вр.и.д. директор на бургаския театър.

Чрез конкурса ще  бъде предоставена възможност на абсолвенти да поставят на камерната сцената в Бургас своя дипломен спектакъл.

Организатор  е Драматичен театър „Адриана Будевска“ с подкрепата на Община Бургас като събитието е под патронажа на кмета Димитър Николов. 

Кандидатите преминават през три кръга.

Първият кръг е анонимен. Кандидатите изпращат заявление, декларация за съгласие и драматургичен материал, подходящ за поставяне на камерна сцена с приложена режисьорска експликация до 5 стр. След дискусия и оценяване,  журито определя кои от кандидатите са допуснати на  втори кръг.

Следващият кръг включва кратка презентация от всеки от класираните кандидатите и събеседване с журито.  След дискусия и гласуване от журито се определят двама финалисти.

В трети кръг финалистите ще имат задача в рамките на 10 репетиции на камерна сцена и с актьорите на ДТ „А.Будевска“ да подготвят откъс от спектакъла си и да го представят пред журито, което след  дискусия и гласуване определя победителя.

Ще бъде излъчен един победител, който ще получи диплом и парична награда в размер на 6 000 лв., осигурена от Община Бургас, както и реализация на дипломния му спектакъл в Камерна зала „Апостол Карамитев“ с актьорския състав на ДТ „Адриана Будевска“ – Бургас. Спектакълът ще бъде включен в програмата на театъра и на Община Бургас за съответната календарна година.

Вторият финалист  ще получи поощрителна награда в размер на 1000 лв.

 

За допълнителна информация:

Драматичен театър „Адриана Будевска“, гр. Бургас, ул. „Цар Асен“ 28 А

тел. 056/84148; 

e-mail: [email protected]

 

Публикуваме пълния текст на регламента в прикачения файл.

 

 

 

Файлове:

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 755 Последна промяна: 15:23:48, 22 май 2024