От „Академика“ уведомиха кмета Николов, че „Арена Бургас“ е с оборудване за редица спортни състезания

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 15 Ноември 2023
Публикувано от: Стефан Минчев
От „Академика“ уведомиха кмета Николов, че „Арена Бургас“ е с оборудване за редица спортни състезания

Кметът на община Бургас Димитър Николов поиска официална информация от изпълнителния директор на държавното дружество „Академика“ Петър Петров във връзка с твърденията, че в зала „Арена Бургас“ липсва необходимото оборудване за провеждането на състезания от международен ранг в различни спортни дисциплини, и че залата не е пригодна за тях.

Полученият днес отговор и приложената документация към него опровергават тези твърдения.

„Залата в Бургас има налично оборудване за провеждане на редица състезания“, се казва в писмото. Всяка част от оборудването е със сертификат от фирмата производител и тези сертификати за международни състезания са приложени в писмото.

Важен факт е, че почти всяка година международните федерации заявяват нови изисквания към оборудването за провеждане на състезания и при необходимост от нови, изисквани от тях елементи, държавното дружество, изградило и стопанисващо залата, има готовност да ги набави в най-кратки срокове.

В момента се извършва шлайфане на части от пода в основната зала, за да се пристъпи към по-бързо монтиране на оборудването, което се съхранява в кашони в зала със СОТ.

От Федерацията по волейбол са заявили пред „Академика“, че доставеното оборудване съответства като количeство.

След приключване на шлайфането ще се монтират ботушите за волейболните колове и дървената модулна настилка. Единственото, което подлежи на закупуване, са 2 мрежи за волейбол, става ясно още от отговора на „Академика“ до кмета на Бургас.

От дружеството заявяват, че модулната система за лека атлетика също ще бъде сглобена от сертифицирана фирма, а федерацията по лека атлетика ще може да кандидатства за редица състезания.

От федерацията по спортна гимнастика също са изпратили официално становище, че всичко налично отговаря на изискванията.

От федерацията по баскетбол са имали „визуални“ забележки по кошовете, но наличните такива са сертифицирани за международни състезания.

Цялото оборудване ще бъде монтирано и финално одобрено от федерациите, казва в отговора си до кмета на Бургас изпълнителният директор на „Академика“ Петър Петров.

„Залата ще бъде приведена във вид за различни спортни мероприятия във възможно най-кратки срокове“, допълва той.

След разговор с управителя на „Арена Бургас“ става ясно, че досега няма нито една жалба за течове и прокапване по таваните.

Към писмото от изпълнителния директор на „Академика“ до кмета на Бургас са приложени десетки сертификати на оборудването за различните видове спорт, както и писма от федерациите.

В прикачените файлове прилагаме малка част от тях.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3421 Последна промяна: 15:06:52, 16 ноември 2023