Откриха новия демонстрационен център на ТК „Акве калиде“

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 10 Октомври 2022
Публикувано от: Димитър Шишманов
Откриха новия демонстрационен център на ТК „Акве калиде“

Посетителите на ТК „Акве калиде“ вече ще имат възможността да опознаят в много по-големи детайли миналото на това място, в което е кипял живот още от дълбока древност. Историята и традициите на минералните извори са представени в новия демонстрационен център към комплекса, който днес бе открит официално.

„Искам да благодаря на, светла ѝ памет, Цоня Дражева, защото тя беше първият виновник да започнем тези разкопки. След като Министерството на културата забрани на Община Бургас функционирането на старата баня и постройките около нея в тази територия, се заехме с тежката задача да започнем мащабни археологически разкопки с цел разкриване на всички културни пластове. Това е едно от малкото места в България, където имаме щастието да видим шест културни пласта, като започнем от праисторическите времена, Тракия, Рим, Византия, Османската империя и нашето съвремие. Благодаря на Националния исторически музей, на Българската академия на науките, на директора на Регионалния исторически музей д-р Милен Николов и ръководителя на разкопките доц. д.и.н. Димчо Момчилов за това, че се съгласиха всички артефакти, които са открити при археологическите разкопки, да се експонират в този музей.“, каза при откриването на демонстрационния център кметът Димитър Николов.

Той допълни, че „Акве калиде“ има потенциала да е не само лятна, а целогодишна туристическа дестинация, която дава възможност за използване на минералната вода.

От 2008 г. досега Община Бургас е финансирала с над 1 милион лева в археологическите проучвания на минералните бани, а преди няколко дни е направена договорка за провеждането на нови изследователски дейности.

„Община Бургас ще продължи да финансира и през 2023 година разкопките в най-интересната част от обекта, която е била същинската баня. До момента тя не е проучвана, тъй като на мястото има инфраструктурно оборудване, касаещо ползването на минералната вода.“, допълни Димитър Николов.

Демонстрационният център на ТК „Акве калиде“ се състои от експозиционна и демонстрационна част.

В експозиционната са представени основните етапи от изследванията и резултатите от тях. Експозицията включва както находки от Акве калиде, така и от района около минералните извори. В скоро време в нея ще бъдат добавени и находки, открити при проучванията от тази година. Сред специалните открития на археолозите е римски канал, горещият басейн и пещите за подгряването на водата, 120 монети от 4. век и 11 оловни печата.

Демонстрационната част на комплекса показва на посетителите типичната баня, характерна за епохата на Римската империя. В интерактивната зона пък са показани по атрактивен начин чрез аудио - визуални ефекти етапите от историята на Акве калиде. Тази част от центъра включва още семеен кът с детски басейн, парна баня, сауна, душове и ще работи на принципа на модерните спа центрове.

На следващ етап Община Бургас ще продължи да работи за разкриването на кампус за студенти археолози. Вече са осъществени разговори с Института по археология от БАН. Предложено е и партньорство на големите европейски университети, в които има катедри по археология да провежда практики на свои студенти на терен в Бургас. Български студенти по археология също ще участват в разкопките и ще провеждат своите летни практики като обменят опит със свои колеги от Европа.

До момента Германия, Франция, Англия и САЩ са потвърдили участието си в бъдещи летни лагери по археология.

Кампусът ще разполага с екологични бунгала. Ще има зони за хранене, в които ще се презентира начинът на хранене на нашите предци на база на събраните научни факти. Ще има школи по древна астрономия и древна медицина.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2352 Последна промяна: 15:42:53, 12 октомври 2022