Отвори врати новият модерен корпус на СУ „Св. св. Кирил и Методий“

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 29 Септември 2022
Публикувано от: Радостин Рачев
Отвори врати новият модерен корпус на СУ „Св. св. Кирил и Методий“

* Сградата е на два етажа с физкултурен салон, две мултифункционални зали, асансьор и топла връзка към училището

Най-старото бургаско училище – СУ „Св. св. Кирил и Методий“, откри днес новия модерен учебен корпус с физкултурен салон. Новата постройка е със застроена площ от 350 кв. м. и разполага с два самостоятелни входа откъм двора на училището и топла връзка към основната сграда.

„Благодарение на обединените усилия на Община, училищно ръководство и родители, този терен бе запазен за нуждите на учебното заведение и качеството на образователния процес в него. Сградата е построена изцяло от общинска фирма, спазвайки сроковете, което показва, че може да сме конкурентни на частното строителство. Новият корпус дава възможност на учениците от начален етап да преминат на едносменен режим на обучение и да имат нормални условия за спорт и физическо възпитание“, сподели кметът Димитър Николов.

„Това за училище „Св. св. Кирил и Методий“ е една сбъдната дългогодишна мечта. Така успяхме не само да съхраним, а и да умножим наследеното от поколения учители, полагали тук десетилетия наред своя труд. Извървяхме този път изключително с подкрепата на Община Бургас. Това е доказателство, че българското образование е кауза и символ на обединение“, заяви Снежина Няголова - директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

На откриването присъстваха още областният управител проф. Мария Нейкова, началникът на РУО Бургас Петя Петрова, заместник-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева, учители, ученици и родители.

Новият корпус е украсен с интересни орнаменти с декоративно фолио, акцентиращи върху българската азбука и функционалното предназначение на сградата. Той е на два етажа и разполага с физкултурен салон, съблекални и санитарни възли, съобразени за хора в неравностойно положение.

Асансьор и стълбище водят към втория етаж, където има фоайе с възможност за изложбено пространство и учебни занятия по рисуване и две мултифункционални зали, оборудвани с модерни интерактивни панели. Просторна тераса с градина дава възможност за класна дейност на открито.

Силуетът на новия корпус, в който ще тренират и учат над 1150 ученици, е модерен, като същевременно с това кореспондира със стила Баухаус, в който е сградата на най-старото бургаско училище „Св. св. Кирил и Методий“, построено преди 90 години на едноименния градски площад.

Община Бургас ежегодно създава условия за по-пълен обхват на учениците чрез разширяване на училищния сграден фонд и предоставянето на съвременни условия за физическа подготовка и спорт. През последните няколко години бяха построени и напълно реновирани корпуси с физкултурни салони в ОУ „Васил Левски“ в кв. „Горно Езерово“, Търговската гимназия, ПГЕЕ „Константин Фотинов“, Професионалната гимназия по транспорт и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Предстои да отвори врати обновения салон на ОУ „Антон Страшимиров“ и новия физкултурен салон на Професионалната гимназия по мехоноелектротехника и електроника. Цялостен ремонт предстои да бъде извършен на физкултурния салон на ОУ „Братя Миладинови“, както и проекти за нови корпуси за ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“ и за ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ПГРЕ „Георги Стойков Раковски“, които делят една сграда.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1897 Последна промяна: 11:56:33, 03 октомври 2022