Първо място на иновационния лагер в СУ „К. Преславски“ спечели отбор с идея за биоразградими опаковки от царевично нишесте

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 23 Ноември 2022
Публикувано от: Радостин Рачев
Първо място на иновационния лагер в СУ „К. Преславски“ спечели отбор с идея за биоразградими опаковки от царевично нишесте

Първо място на иновационния лагер, чиито домакин бе бургаското училище „Константин Преславски“, спечели отбор „Safety Wrap“. С девиз „Чиста природа, сигурно бъдеще“ решението им за нови биоразградими опаковки, изградени от царевично нишесте и био пластмаса им донесе и най-високи оценки от журито.

Другите отбори предложиха интересни идеи като вендинг апарат за рециклиране на отпадъци, мобилна апликация за оползотворяване на излишната храна, както и интелигентни решения при компостиране и разработване на био земеделие с био торове.

На събитието интерес предизвика фактът, че поколението Z, което отдава важно значение на екологичните събития - промени в климата, натрупване на отпадъци в природата и замърсяване на въздуха, има недостатъчно доверие в процеса на рециклиране. Това бе поводът за организиране на уъркшоп, в който ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Карнобат и студенти от специалност „Индустриален мениджмънт“ от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, групирани в четири отбора, в рамките на четири часа разработиха проект за кръгова икономика по темата „Храната на бъдещето в нашия град“.

След креативна и ползотворна екипна работа, отборите представиха и защитиха своите идеи пред жури в състав: доц. д-р Добромир Йорданов - преподавател в Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Галина Стоянова - експерт по професионално образование и обучение в РУО-Бургас, Маргарита Паскалева - директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Карнобат и Мартин Илиев - директор на СУ „Епископ Константин Преславски“. След презентиране на проектите, членовете на журито зададоха своите въпроси към отборите, с цел пълно разгръщане на идеята и оценяване на проекта.

Иновационният лагер с мото „Бъдещето зависи от това, което правим в момента“ се проведе в рамките на Световната седмица на предприемачеството, организирана от JA Bulgaria и под егидата на UNICEF.

Кръговата икономика е алтернативно решение на сегашната линейна икономика, която се основава на мисленето "вземи, направи, използвай и изхвърли". Ако продължим да използваме досегашния модел, до 2050 година ще са ни необходими три планети земи, които да доставят нужните ресурси. Кръговата икономика е модел, който се основава на принципите на елиминиране на отпадъците и замърсяването, запазване на продуктите и материалите, употреба и възстановяване на природните системи.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1180 Последна промяна: 13:40:49, 24 ноември 2022