Песента „Само миг“ на Костадин Бекирски спечели първа награда на фестивала „Бургас и морето“ /ВИДЕО/

Понеделник, 31 Юли 2023
Публикувано от: Радостин Рачев
Изображение 1065131

Първа награда на 40-то издание на Националния фестивал „Бургас и морето“ и 50 години от първото му провеждане взе песента „Само миг“ на Костадин Бекирски, който освен изпълнител е композитор и автор на текста /аранж. Адриано Ангелов/.

Втора награда на журито бе връчена на песента „И ангелите плачат“ в изпълнение на Мария Гогушева, по текст на Иван Тенев, музика и аранжимент - Светослав Лобошки.

Третата награда на тазгодишния фестивал, но и наградата на публиката в Летния театър, отиде за песента „Бургаско море“ по музика на Хайгашод Агасян, аранжимент Светослав Лобошки и в изпълнение на Атанаска Тенева и Сонай Юсеин /Сони и Нани/. Текстът на песента, дело на Татяна Йотова, взе и наградата за най-добър текст на в. „Черноморски фар“.

За първа година бе присъдена награда от Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ на Софийския университет от нейния ръководител и заместник-директор на бургаския Филиал на СУ „Св. Климент Охридски“ – проф. д-р Адриан Георгиев. Тя се изразява във възможност за записи в новоизграденото студио на филиала в Бургас през предстоящата учебна 2023-2024 година. Наградата отиде при песента „Сърцето ми ще каже“, изпълнена от Александра Бачева, по музика на Борислав Мирчев, аранжимент Алекс Нушев и текст на Мариана Добрева.

За първи път тази година се проведе и онлайн гласуване в сайта на конкурса, като най-много гласове в него получи песента „Дом за две звезди“ в изпълнение на Аня Кесякова и Фиген Шенол, музика и аранжимент на Светослав Лобошки и текст на Атанас Капралов.

Песента „Среднощен дъжд“ по музика и аранжимент на Васил Петров, текст на Найден Вълчев и в изпълнение на Владо Димов, взе наградата, която се връчва в памет на Пламен Ставрев.

Наградите на юбилейното издание на „Бургас и морето“ връчиха кметът Димитър Николов и министърът на културата Кръстю Кръстев, а сред гостите в Летния театър бяха поетът Недялко Йорданов, композиторът Стефан Диомов и носителят на първата награда от първото издание на конкурса през 1973 г. - Мустафа Чаушев.

Сценарист и водещ на фестивала за втора година бе актрисата Здрава Каменова, която имаше безценен помощник на сцената – дъщеря си Вая.

Жури на юбилейното издание бяха Йорданка Христова, Росица Кирилова, Ефтим Чакъров, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, проф. д-р Адриан Георгиев - заместник-директор на Филиала на Софийски университет в Бургас, поетесата Ники Комедвенска и миналогодишният победител на конкурса Деян Вълев.

 

* Видео клипът е дело на Burgasteam.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2016 Последна промяна: 10:42:22, 01 август 2023