Петата проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои в събота 

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 23 Февруари 2024
Публикувано от: Димитър Шишманов
Петата проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои в събота 

Петата проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои в събота, 24 февруари, от 11 часа във фоайето на Операта. В програмата на вокалния концерт ще звучат популярни творби Поредното събитие от поредицата "Солистите на Държавна опера - Бургас" участието на солистите на бургаския културен институт: Шмилена Султанова - сопран, Бранимир Недков - баритон, и Мира Искърова - пиано, ще предостави възможност на почитателите на камерния жанр да изпитат истинско естетическо удоволствие с добре подбраната и балансирана програма на вокалния концерт, представена с вкус и отношение към публиката от страна на чудесните солисти и пианистка.
Началото на новия концертен цикъл в репертоара на бургаския културен институт бе поставено с вокалния концерт на 7 октомври т. год., със солисти: сопраното Людмила Михайлова и баритонът Йордан Христозов, на рояла бе Дария Кръстева. Последва концерт на басите на Бургаската опера – Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков, под клавирния съпровод на Илиана Тодорова – на 4 ноември. Третият концерт от поредицата бе на 18 ноември – със солисти: сопраното Нона Кръстникова и баритонът Марян Йованоски, на рояла беше Игор Кириянов. Четвъртият концерт – на 10 февруари представи солистите Даниела Дякова и Александър Крунев, под клавирния съпровод на Илиана Тодорова.
Дни след концерта в събота, сопраното Шмилена Султанова ще бъде солист в оперетата от Йохан Щраус-син „Прилепът“ – на 27 февруари от 19 часа в залата на Бургаската опера, а на 12 март предстои съвместно нейно сценично превъплъщение в партньорство с Бранимир Недков, в друг музикален шедьовър от Щраус-син – „Виенска кръв“. 
    Двамата солисти на Държавна опера – Бургас участват в редица спектакли и камерни концерти на бургаския културен институт. Те, заедно със свои колеги солисти, както и артистите от хора, балета и музикантите от оркестъра, взеха участие и в мащабната оперетна гала по сценарий и режисура на Марио Николов – „Любов, шампанско и кан-кан“, с която бяха официално закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ – в началото на м. септември 2023 г. на сцената на Летния театър. Шмилена Султанова и Бранимир Недков бяха на една сцена и в мюзикъла от Парашкев Хаджиев „Службогонци“ – в края на изминалата календарна година, на сцената на Операта. Двамата солисти имат съвместна камерна изява и в концерта „Вечер на немската музика“ – през 2021 г., когато на рояла бе Дария Кръстева. 
На рояла в събота ще бъде Мира Искърова, която е преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.  Тя партнира с вещина, вкус, мяра и чудесно тоноизвличане на солистите, допълвайки цялостното естетическо въздействие. 
Ето какво разказват преди концерта двамата солисти на Бургаската опера: „С нетърпение очакваме да споделим с вас невероятния музикален момент, който ни предстои на съботния камерен концерт. Заповядайте да се потопим заедно във вълшебството на звуците и емоциите, ще бъде незабравимо. Очакваме Ви с нетърпение!", казва Бранимир Недков.
"Уважаеми приятели, радостни сме да бъдем част от едно вълнуващо музикално изживяване, което ще споделим с Вас на предстоящия вокален концерт. Поканата е открита за всички, които търсят уют и вълшебство в музиката. Ще се видим в събота, в 11 часа във фоайето на Бургаската опера!", допълва Шмилена Султанова. 
В програмата на концерта в събота ще прозвучат: Ария на Дон Жуан  "Fin ch'han dal vino", Серенада на Дпн Жуан "Deh, vieni alla finestra" и Ария на Донна Елвира "Ah, chi mi dice mai" – от операта „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт; „Хабанера“, „Сегидиля“ и „Песен на Тореадора“ из операта „Кармен“ от Жорж Бизе,  Ария на Крал Алфонс от операта „Фаворитката“ от Гаетано Доницети; Дует на Силва и Едвин "Помниш ли ти" от оперетата "Царицата на чардаша" от Имре Калман; Дует на  Ханна Гловари и Граф Данило от оперетата "Веселата Вдовица" на Франц Лехар; Дует на Фред и Лили от мюзикъла "Целуни ме, Кейт!" на Коул Портър . 
На 24 февруари петото събитие от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ ще зареди присъстващите във фоайето на Операта – като емоционален акцент на съботния ден. 
Следващият концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас е на 9 март от 11 часа във фоайето на Операта, с участието на мецосопраното Йоана Кадийска и тенора Яни Николов. На рояла ще бъде отново Мира Искърова. 

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“, работи и в събота/, както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/operen-kontzert-082g6 и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-foaye-burgas-opera-foaye-1400570/performance.html.
За солистите:
Шмилена Султанова, сопран, завършва АМТИИ – Пловдив със специалност „оперно пеене“ при проф. Калина Жекова. От 1998 г. е солист на МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново. През 2004 г. постъпва като солист в Държавна опера – Бургас. Редовен гост-солист е на Държавна опера – Стара Загора и Държавна опера – Варна.  Репертоарът й включва Фенена в „Набуко“, дона Елвира в „Дон Жуан“, Тоска в „Тоска“, графинята в „Сватбата на Фигаро“, Розина в „Севилският бръснар“, Дорабела в „Така правят всички“, Силва в „Царицата на чардаша“, Анна Главари във „Веселата вдовица“, Елена в „Хубавата Елена“, Марица в „Графиня Марица“, Анжел в „Граф фон Люксембург“ и много други.


Бранимир Георгиев, баритон, е роден на 17.06.1991 г. в гр. Бургас. През 2010 г. завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас със специалност „класическо пеене“. През 2014 г. завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – гр. София със специалност „класическо пеене“ в класа на проф. Илка Попова и доц. Николай Моцов. От 2019 г. работи в Държавна опера – Бургас като артист–солист. 
Репертоарът му включва: Граф Алмавива от операта "Сватбата на Фигаро" - В. А. Моцарт; Мазетто от операта „Дон Жуан“ – В. А. Моцарт; Папагено от операта „Вълшебната Флейта“ – В. А. Моцарт; Данкайро от операта „Кармен“ – Жорж Бизе; Пинг от операта "Турандот" - Дж. Пучини; Силвио от операта "Палячи" - Р. Леонкавалло; Агамемнон от операта "Хубавата Елена" - Жак Офенбах; Бил Колхоун от мюзикъла „Целуни ме, Кейт“ – Коул Портър; Папакода от оперетата „Една нощ във Венеция“ – Йохан Щраус; Йозеф от оперетата „Виенска Кръв“ – Йохан Щраус; Джек от мюзикъла „Лелята на Чарли“ – Оскар Фелцман;  Червеният котарак от операта за деца „Алиса в страната на чудесата“ – Александър Йосифов; Патиланчо от операта за деца „Патиланци“ – Александър Йосифов; Белчо, Черньо, Пъстрьо и Желчо от музикалната комедия „Четиримата Близнаци“ – Георги Костов и др.
Мира Искърова е български пианист и композитор. Родена е в Бургас, където завършва Mузикалното училище в класовете по пиано на Юлия Ненова и Радка Чомакова, а по-късно и Националната mузикална aкадемия „Проф. Панчо Владигеров“, гр. София  в класа по пиано на проф. Марина Капацинская. Като изпълнител изнася самостоятелни концерти в рамките на наши и международни фестивали, сред които „Европейски музикален фестивал“, София; „Международен музикален фестивал“ – Хамбург, „Младите в изкуството“ – Москва, Амстердам и др. Носител е на редица награди от конкурси у нас и по света. Като пианист, репертоарът й обхваща музика от Бароковия период до наши дни. Мира Искърова е автор е на филмова и театрална музика, работи с режисьорите Георги Дюлгеров, Оги Костовски, Слава Дойчева, Делян Илиев и др. Създател и водещ на подкаст предаване, където кани „странни птици“ да разкажат за любимата си музика. Снима се като актриса във филмите „Хубава си, мила моя“, „Слава“, „Брак“ и др. Преподавател е в НМА „Проф. Панчо Владигеров" - София.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 334 Последна промяна: 12:49:34, 26 февруари 2024