Почетоха бургаския фантаст Янчо Чолаков в авторитетното списание „Locus”

Понеделник, 17 Юни 2024
Публикувано от: Стефан Минчев
Изображение 1075100

Авторитетното американско списание „Locus”, ориентирано към любителите на фантастичния жанр, публикува в юнския си брой статията „How Many Dwarfs Does It Take To Match a Giant?”, в която посочи по три забележителни книги на българската и румънската фантастика  (notable genre fiction from Bulgaria and Romania), издадени през последния четвърт век, „които не са налични на английски език”. Една от тях е повестта „Прояснение” от Янчо Чолаков, публикувана за първи път от бургаското издателство „Либра Скорп” през 2019 година и впоследствие печатана като четиво с продължение цели шест месеца по време на Ковид кризата на страниците на вестник „Bulgaria” в Чикаго. Тогава „Прояснение” получи и литературната награда плакет „Петко Росен” на Община Бургас. Повестта се оказа донякъде пророческа. Тя пресъздава митарствата на един пациент, който установява неспособността на здравната система да се справи с БОЛЕСТТА и се опитва сам да намери алтернативни решения за спасението си. В същата книга е включен и разказът „Той”, посветен на манията по телефоните.

В материала „Прояснение” е охарактеризирана като „литературна фикция, която хвърля дълбок въпросителен поглед към реалността – подобно на Филип К. Дик в книгите си. Това е история за съвременния шаманизъм, маскирана като медицински трилър.”. Статията далеч не е първият път, когато „Locus” пише за Янчо Чолаков. Още преди 28 години щатското списание коментира литературния му дебют „Историята на Самотния редник”, а през 1998 година  отразява награждаването му с националния приз за фантастика „Гравитон”.

„Локус“ е световноизвестно американско списание за жанровете научна фантастика и фентъзи. То публикува основно новини, интервюта и библиографски материали и е 30-кратен носител на наградата „Хюго“ за периодично издание.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 566 Последна промяна: 09:50:57, 17 юни 2024