Показват филма „Нашите следи“ на „Ченгене скеле“

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 16 Септември 2022
Публикувано от: Димитър Шишманов
Показват филма „Нашите следи“ на „Ченгене скеле“

На 24-ти септември от 11:15 часа в конферентната зала на КТК „Ченгене скеле“ ще се излъчи филмът „Нашите следи“.

Събитието е вдъхновено от проект, осъществен преди години на същото място, тогава организиран от бургаския отдел на Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“. Години след това новото поколение на отдела решава да продължи и обогати разказаната тогава история под наслов: „Полските следи по българското Южно Черноморие – наследството“.

Първата част на историята разказва за великия полски поет и революционер Адам Мицкиевич и пребиваването му в местностите Ченгене скеле и Отманли.

Продължението разказва за това как създателят на полските легиони в Османската империя Михаил Чайковски се превръща в Садък Паша и как великият български патриот Гаврил Груев Хлътев приема името Георги Бенковски.

Този път историята описва съдбата на българските и полските революционери по земите на нашето Южно Черноморие през времената на робствата, под които двете държави попадат.

Филмът описва съдбите на четирима славни мъже, които се борят на живот и смърт за свободата на родините си в търсене на правилния път. Историята на тяхната борба преплита животите им.

Посланието на филма е свързано с идеята да се запазят и помнят историческите ценности на двете славянски държави, за да може новото младо поколение да създаде свое наследство.

Литературният източник, използван за създаване на филма, е книгата „Медальонът“ на Галина Златарева.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1034 Последна промяна: 09:48:03, 16 септември 2022