Потопете се в тайните на археологията с чаша вино в ръка

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 2 Юни 2023
Публикувано от: Димитър Шишманов
Потопете се в тайните на археологията с чаша вино в ръка

И това лято всеки посетител на Археологическия музей в Бургас, заплатил входен билет, ще може да изпие чаша вино сред витрините с древни артефакти. Дегустацията на продукцията на местни винарски изби е безплатна. Инициативата бе въведена през миналия летен сезон по идея на директора на Регионалния исторически музей в морския град д-р Милен Николов.

Ревностните почитатели на археологията ще имат възможност да си закупят оригинален подарък – авторски реплики на чаши за вино от Древна Гърция, Рим и Средновековието, изработени от реставратора на музея Иван Арабаджиев. Сувенирите, предлагани в Археологическия музей на бул. „А. Богориди“ 21, съчетават функционалност с естетика, а висококачественият материал е достатъчно здрав и подходящ както за всекидневна употреба, така и за елегантна декорация на всеки интериор.

За модел са използвани оригинални образци от древногръцката, римската и средновековната епоха, открити по време на разкопки от бургаските археолози. Всяка една чаша е произведение на изкуството – тя е ръчно изработена, източена на грънчарско колело, ангобирана, гравирана и изпечена два пъти. Използвани са различни техники, включително и сграфито.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 994 Последна промяна: 14:11:05, 05 юни 2023