Представиха 5-те проекта от Третата младежка академия за доброТворци

Размер на шрифта: A A A Назад
петък, 24 септември 2021
Публикувано от: Радостин Рачев
Представиха 5-те проекта от Третата младежка академия за доброТворци

* На първо място бе класиран младежкият проект "Safe space"

 

Пет проекта, класирани на финал в Третата младежка академия за доброТворци, бяха презентирани днес в заседателната зала на Община Бургас. В тях младите хора представиха своите инициативи и идеи за развитието на бургаската младежката екосистема.

Проектите бяха оценявани от зам.-кмета по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева, арх. Мария Бурулянова, Десислава Василева от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Росица Янева от Местната комисия за борба с трафика на хора, гл. архитект на Община Бургас Емил Бурулянов и Катя Делчилова – директор на общинския Младежки културен център.

Първи бе представен проектът „Жестомен“ на учениците Цвета Кирилова и Стеляна Стоева от НЕГ „Гьоте“, Кая Кехайова от ПГСАГ „Кольо Фичето“ и Елица Златева от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. Той има за цел да създаде клуб по изучаване на жестомимичен език в рамките на учебната година. Целта е да се огласи проблема и се приобщят пълноценно глухонемите в обществото. Анкета, проведена от доброТворците сред 73-ма техни съученици показва, че 90 % от тях са споделили, че ще им бъде интересно и полезно да изучават жестомимичен език.

Проектът „Арт Хакатон“, представен от Панайот Панайотов, Мария Борисова и Антония Тодорова от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, предлага четиридневен лагер за изработване на различни артистични проекти с менторската подкрепа на вдъхновяващи съвременни творци и ще приключи с общ концерт за представянето им. Идеята на проекта така да се подпомогнат младите таланти и творци в Бургас, които все още не са намерили реализация.

Третият младежки проект - „burgaslikeyouth“ на Калоян Стоянов от ПГЕЕ „Константин Фотинов“ и Весела Петкова от ППМГ „Акад. Никола Обрешков е за създаване на сайт с информация за възможностите за намиране на работа и кариерно развитие на младите хора в Бургас, за да останат да се развиват и живеят в града си. Този сайт ще обединява информацията, касаеща младежката общност на града, във връзка с организираните културни, спортни и образователни събития, доброволчески дейности и ще дава възможността на младежи от Бургас с желание за развитие в сферата на журналистиката.

„Новото старо“ на Теодора Манолова /ПГСАГ „Кольо Фичето“/, Моника Бахарова /НЕГ „Гьоте“/, Ралица Коларова, Цветелина Илиева и Теодора Тодорова /ППМГ „Акад. Никола Обрешков“/ е следващият проект, класиран на финал, който ще се опита да даде решение на бургазлии на проблема с бързата мода или fast fashion, който е в топ 5 на най-големите замърсители в света. Идеята им е да се организират поредица от публични образователни лекции с интересни лектори, както и работилници с екологична насоченост, чрез които да се покаже как залежалите у дома стари дрехи могат да бъдат използвани като ресурс и превърнати в аксесоари с ново приложение.

Последният по ред на представяне и класиран от журито на първо място проект е „Safe space“ и ще обърне внимание на подрастващите за влиянието, което оказват в тази възраст социалните мрежи и налагането на „перфектна фигура“ и психическите разстройства, които това може да породи. Концепцията на Стоил Стоилов и Василен Великов /ППМГ „Акад. Никола Обрешков“/, Станислава Андонова /ПГКПИ/, и Мария-Виктория Джинсова /НЕГ „Гьоте“/, включва редица събития с участието на професионалисти психолози и психиатри, с които да бъдат обсъждани проблематики от ежедневието на младежите. Целта на тяхното събитие е участниците да имат директен достъп до професионалисти в неформална среда, за да дискутират свободно своите проблеми в рамките на това „безопасно пространство“.

По време на срещата младежките проекти бяха оценявани според тяхната необходимост, обвързаност с визия за развитие, иновация, възвръщаемост, ефект върху общността и финансова рамка.

Третата младежка академия се проведе през юли в Бургас. в рамките на които участниците придобиват по-задълбочени знания за функциите на Общината и нейните структури, за въпросите, касаещи младежката общност.

В рамките на третия ден от Академията участниците имаха възможността да се срещнат с признати и вдъхновяващи личности, своеобразни посланици на иновациите и доброволчеството по света и у нас. Тези съвременни и млади будители не само споделиха своя личен и професионален опит, но и бяха ментори на участниците при създаването на концепции за бъдещи доброволчески каузи.

Целта на младежката академия е участниците в нея да развият знания, умения и компетенции, необходими за включването им в доброволческа структура към Община Бургас и със своята активност да дават свежи и иновативни идеи за интересни събития, както и за развитието на града.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2274 Последна промяна: 11:46:49, 28 септември 2021