Представиха проекта на Община Бургас за оборудване на лодкостоянката в „Крайморие“

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 30 Юли 2021
Публикувано от: Димитър Шишманов
Представиха проекта на Община Бургас за оборудване на лодкостоянката в „Крайморие“

На 30.07.2020г. /петък/ от 10:00 часа, в Зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“ – Бургас се проведе начална пресконференция по проект „Подобряване на условията на труд и безопасността на рибарите чрез инвестиции в „Специализиран пристанищен обект за обслужване на риболовни дейности - Място за временно укритие на риболовни кораби (защитена лодкостоянка) в кв. Крайморие, Община Бургас“, процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG14MFOP001-4.062 МИРГ Бургас-Камено мярка 1.8 “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки на територията на МИРГ Бургас - Камено“, финансирана по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. /ПМДР/, подкрепена от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

На събитието присъстваха участници от Турция, Румъния, Грузия, представители на местните власти, неправителствени организации и медии.

Реализацията на проекта предвижда да бъдат създадени по-добри условия за развитието на рибарството в района и подобрени безопасността и условията на труд на местните рибари на територията на лодкостоянката в „Крайморие“.

Реализирането на проекта е част от стратегията за развитие на МИРГ „Бургас - Камено“. Предвидено е да бъдат доставени и монтирани обезопасителни съоръжения (фендери), чиято цел ще е да поемат ударите на плавателните съдове в доковете и така да се избегне повреждането на лодките, които ще акостират на кея в „Крайморие“.

За обслужването на пристана ще бъде монтиран и конзолен кран с товароподемност 10 тона. Той ще улесни обслужването на лодките и ще обезопаси работата на рибарите. Кранът ще се разположи на кея зад южната предпазна буна и ще служи за изваждане и спускане на вода на плавателните съдове, повдигане на товари за нуждите и за обслужване на лодкостоянката.

С реализирането на проекта ще се изгради нова котвена система, която ще осигури високо ниво на сигурност за закотвянето на плавателните съдове и инфраструктурата на лодкостоянката, безопасното съхранение, поддръжка, експлоатация и работа с тях.

За осигуряване на защита на зоните, които са в контакт с корпусите на лодките, се предвижда доставка на функционални модулни понтони и фингери. Механизмът за закрепването им позволява да бъдат местени и монтирани без усилия навсякъде по кея. С поставянето на понтона ще се увеличи капацитетът на домуващите плавателни съдове на обекта.

Наред със съоръженията за плавателните съдове вече е изградена и подходяща инфраструктура (навес) за отдих, храна и почивка за работещите в сектора. Навесът е с площ 38 м2 и е ситуиран от източната страна до съществуващата битова сграда. Той разполага с 24 дървени пейки и 12 маси. Той е демонтируем и преместваем за по-голяма функционалност.

В непосредствена близост до зоната за отдих е обособена и зона за спорт и фитнес на открито.

Проектът стартира през март месец тази година и ще се изпълнява в рамките на 18 месеца.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 892 Последна промяна: 13:48:08, 18 август 2021