Представиха резултатите от проекта за лодкостоянката в „Крайморие“

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 19 Април 2022
Публикувано от: Димитър Шишманов
Представиха резултатите от проекта за лодкостоянката в „Крайморие“

На 19.04.2022 г. /вторник/ от 14:00 часа, в залата на Рибарско пристанище „Ченгене скеле“ се проведе заключителна пресконференция по проект „Подобряване на условията на труд и безопасността на рибарите чрез инвестиции в „Специализиран пристанищен обект за обслужване на риболовни дейности - Място за временно укритие на риболовни кораби (защитена лодкостоянка) в кв. Крайморие, Община Бургас“, процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG14MFOP001-4.062 МИРГ Бургас-Камено мярка 1.8 “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки на територията на МИРГ Бургас - Камено“, финансирана по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. /ПМДР/, подкрепена от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

На събитието бяха представени реализираните проектни дейности и постигнатите резултати.

Проектът е част от стратегията за развитие на МИРГ „Бургас - Камено“.

При изпълнението му бяха доставени и монтирани обезопасителни съоръжения (фендери), чиято цел е да поемат ударите на плавателните съдове в доковете и така да се избегне повреждането на лодките, които акостират на кея в „Крайморие“.

За обслужването на пристана вече е монтиран и конзолен кран с товароподемност 10 тона. Той ще улесни обслужването на лодките и ще обезопаси работата на рибарите. Кранът служи за изваждане и спускане на вода на плавателните съдове, повдигане на товари за нуждите и за обслужване на лодкостоянката.

Изградена е нова котвена система, която ще осигури високо ниво на сигурност за закотвянето на плавателните съдове и инфраструктурата на пристанището, безопасното съхранение, поддръжка, експлоатация и работа с тях.

Монтиран е функционален модулен понтон и фингери, с чието поставяне се увеличи капацитетът на домуващите плавателни съдове на обекта.

Наред със съоръженията за плавателните съдове вече е изградена и подходяща инфраструктура (навес) за отдих, храна и почивка за работещите в сектора. Навесът е с площ 38 м2 и е ситуиран от източната страна до съществуващата битова сграда. Той разполага с 24 дървени пейки и 12 маси. Той е демонтируем и преместваем за по-голяма функционалност.

В непосредствена близост до зоната за отдих е обособена и зона за спорт и фитнес на открито.

Проектът стартира през март месец миналата година и се изпълнява в рамките на 18 месеца.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 587 Последна промяна: 11:19:27, 26 април 2022