Представят книгите на писателя Хайри Хамдан с танца на въртящия се дервиш

Размер на шрифта: A A A Назад
сряда, 12 май 2021
Публикувано от: Анелия Казакова
Представят книгите на писателя Хайри Хамдан с танца на въртящия се дервиш

 Единственият българин дервиш Васил Тосев ще представи пред бургазлии автентичния древен танц в  зала „Георги Баев” на КЦ "Морско казино"

Палестинският поет, писател и преводач Хайри Хамдан ще направи премиера на книгите си „Лешникови градини” и  "Водните лилии на паметта"  на 14 май /петък/ от 18.00 часа . Носителят на световни литературни награди в Египет, Саудитска Арабия и Палестина ще направи нестандартен и много интересен жест към бургаската публика - танцът на въртящия се дервиш. Той ще бъде изпълнен от популярния Васил Тосев, автор на книгата „Поддръжка на човешкото тяло”.  Тосев се е учил на суфизъм в град Коня – Турция, и може да се върти обратно на часовниковата стрелка в продължение на близо 4 – 5 часа.

Хайри Хамдан е носител на награда „Перото“ за превод през 2018 г. Наградата на съюза на българските преводачи – 2018 г. Творбите му, освен на арабски, са издавани на английски, френски, испански, италиански, македонски, немски, украински, шведски и други езици.

Събитието се организира от ИК "Знаци" и читалище "Фар" с партньорството на Община Бургас, част е от съпътстващата програма на туристическата борса "Моята ваканция".

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 729 Последна промяна: 10:00:07, 13 май 2021