При бл.38-39-40 в „Изгрев“ е готова детската площадка, преместиха младо дърво, довършват новия паркинг

Вторник, 20 Април 2021
Публикувано от: Стефан Минчев
Благоустрояване

Между блокове 38-39-40 в к-с „Изгрев“ с десетилетия си стоеше огромно неусвоено пространство. Там на етапи Общината извършва благоустрояване, изцяло съобразено с желанията на местните жители. Това изобщо не е лесно, тъй като мненията на хората от трите блока често не съвпадат. Така се случи и вчера. От единия блок искаха удобен вход към новия паркинг, но за целта трябваше да се отреже едно дърво. Жител от другия блок беше категорично против, защото го засадил лично, макар без разрешение и върху кабелите на близкия трансформатор. С посредничеството на Общината случаят беше разрешен. С усилията и на хора от блоковете младият орех беше изкопан внимателно и преместен жив на подходящо място (на снимките ще видите и старата, и новата му локация).

Цялостно между трите блока се случва следното:

- Има готов от миналата година паркинг със 100 места с озеленяване край него – между 39-40 бл.

- Преди броени дни бе завършена нова детска площадка с пейки за отдих – отново между 39-40 бл. Там ще бъдат нарисувани върху повърхността различни детски игри за скачане и броене, както на площадката между блокове 11-13 в „Зорница“.

- В момента се довършва нов паркинг за още 100 автомобила – между 38-39 бл. – като максимално бе запазена съществуващата растителност. Ще има и ново осветление.

 

* За програмата:

Програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства "Моят град, моят квартал, моята улица" e инициатива на кмета Димитър Николов, която толерира активните и задружни бургазлии. Където съседите са най-единни, промяната идва по-бързо. Подробна информация за нея можете да откриете тук: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1517.

С тази програма Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда - детски кът, зона за спорт, повече паркоместа, зона за отдих с повече зеленина, нещо друго. После да попълнят и подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство, с което да покажат, че гледат в една посока.

Допустими за финансиране по програмата са цели сгради (блокове) в режим на етажна собственост, построени върху терени, които са общинска собственост, предназначени за жилищно строителство. Заявлението за кандидатстване се подава от органите на управление в етажната собственост, представляващи Сдружение на собствениците или Общото събрание, надлежно регистрирани в общинска администрация.

Инициативата има за цел да направи средата на обитаване в комплексите и кварталите по-привлекателна, по-социална, по-безопасна. Успешно реализираната в Бургас програма за саниране показа, че когато има обща идея за подобряване условията на живот, съседите могат да се сдружават и да работят в екип.

"Моят град, моят квартал, моята улица" функционира на конкурентен принцип, толерирайки по-активните и задружни собственици в многофамилни жилищни сгради. До този момент са подадени над 130 заявления. 50 от тях вече са администрирани и за тях са разработени идейни схеми. В ход е изпълнението на двайсетина одобрени проекта. 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 4864 Последна промяна: 14:54:27, 21 април 2021