Приключи проекта за въвеждане на български жестов език на официалния сайт на Община Бургас

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 16 Февруари 2024
Публикувано от: Димитър Шишманов
Приключи проекта за въвеждане на български жестов език на официалния сайт на Община Бургас

Успешно приключиха дейностите по още един международен проект на Община Бургас.  Посетителите вече могат да се запознаят по достъпен и удобен начин с компетенциите и правомощията на различните структури в местната администрация на адрес: https://www.burgas.bg/bg/videoklipove-s-informatsiya

Видеоклиповете са резултат от успешното сътрудничество между представители на Община Бургас и Фондация „Заслушай се“ - едни от ключовите партньори в процеса по утвърждаване на българския жестов език като официален и равностоен в обществения живот.
Мисията на проект „Let’s sign (language) it!” е да повиши осведомеността на обществото за възможностите на глухата общност и начините за пълноценно включване във всички сфери на живота ни. В резултат бяха постигнати четири ключови цели. Подобри се достъпността на нашата интернет страница; повиши се доверието в публичната администрация; утвърди се модел за пълноценно включване в публичните дела на представители от целевата група; подобри се осведомеността на работещите в Общината. Проектът се изпълни с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България.
Най- хубавото в случая е, че бе утвърден модел за овластяване на хора от уязвими групи. Клиповете са създадени от глухи младежи, които преминаха специализирано обучение за работа в телевизионно студио. В резултат на територията на общината работят хора, притежаващи необходимата подготовка за създаване на съдържание на жестов език.
„Let’s sign (language) it“ послужи и за въвеждане на още е една иновация. На официалния сайт на Община Бургас вече е създадена секция „Равни възможности за хората с трайни увреждания“. Тук вече е публикувана важна информация за възможностите и мерките, които нашата администрация използва за пълноценен и независим живот за всички. Препоръчително е посетителите редовно да надникват в това пространство - предстоят любопитни и полезни изненади.
Приключването на проекта в никакъв случай не означава и край на инициативите, посветени на достъпността и равнопоставеността на всички. В момента активно се работи за привличането на младежите от целевата група в полезни за тях и другите членове на нашето общество дела.  
 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 278 Последна промяна: 10:33:37, 19 февруари 2024