Продължава поставянето на кафяви кофи за биоразградими отпадъци. Използвайте ги само по предназначение 

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 29 Февруари 2024
Публикувано от: Димитър Шишманов
Продължава поставянето на кафяви кофи за биоразградими отпадъци. Използвайте ги само по предназначение 

Община Бургас продължава разполагането на кафяви кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци.
След комплекс „Зорница“, такива съдове вече са поставени в комплекс „Изгрев“ за обслужване на домакинствата и 54 търговски обекта. До края на тази седмица това ще се случи и в комплекс „Славейков“.  
Събраните отпадъци се извозват по график на анаеробната инсталация за преработка. При процеса се получава компост и биогаз, от който ще се произвежда топлинна и електрическа енергия. 
В кафявите съдове може да се изхвърлят само вестници и други хартиени изделия; черупки от яйца; хляб и месни продукти; пакетчета от чай; утайка от кафе; стайни и градински цветя; млечни продукти; градински отпадъци; остатъци от храна; остатъци от плодове и зеленчуци.
Какво не трябва да се изхвърля в кафявите кофи: сезал, канап, стъкло, опаковъчни мрежи и ленти, стреч фолио, кабели, въжета, тел, инертни материали, пластмасови и метални опаковки.
За правилното и ефективно използване на кафявите съдове е необходимо единствено да се разделят изброените видове отпадъци от останалите. Това може да става вкъщи или на място при съдовете.
Специалните съдове са брандирани с информационни стикери какво може да се изхвърля в тях. За община Бургас са осигурени 6800 кофи от 120 литра и 1700 кофи от 240 литра.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 473 Последна промяна: 11:22:30, 29 февруари 2024