Проф. Светозар Бенчев ни среща с „Морски чудовища и...“ в юбилейната си изложба

Размер на шрифта: A A A Назад
Петък, 2 Септември 2022
Публикувано от: Анелия Казакова
Проф. Светозар Бенчев ни среща с „Морски чудовища и...“ в юбилейната си изложба

Личният му почерк в живописта го откроява като оригинална фигура в съвременната художествена визуалност - проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета за изящни изкуства на НХА, който представя юбилейната си изложбата „Морски чудовища и...“ в Бургас.

Откриването на експозицията ще се състои на 7 септември от 18:30 часа във Филиала на НХА - Бургас (Магазия 1, Пристанищен комплект Бургас).

Изложбата "Морски чудовища и…" включва живопис и обекти. В нея доминират два цикъла: въображаеми „Морски чудовища“, породен от стари географски карти с митични същества, и действителността в цикъла „Разстреляни артефакти“. Керамичните обекти, включени в експозицията, асоциират с археологически артефакти, останки от война.

„В тази изложба има много недоизказани неща... Зрителят трябва да довърши това, което картината подсказва. Ако едната ми половина възприема света като място, което е пълно с любов, пътешествия, хумор и красота, то има част, която вижда морски и други чудовища, мощни вълни и потънали кораби, интересува се от митове и се потапя в тях. Преобладава черното и бялото и на места приглушен цвят, защото модулациите в тази скала предават концентрирано и без украса тайнството на това потапяне в успоредна реалност и пространство.", споделя за изложбата си проф. Бенчев.

Светозар Бенчев е роден през 1962 г. Завършва Националната художествена академия през 1989 г., специалност „Живопис“. Професор по рисуване, декан на Факултета за изящни изкуства. Работи в областта на живописта, рисунката, керамиката и графиката. Негови творби са притежание на СГХГ, Художествената галерия в Бургас, много частни колекции в Германия, Франция, Япония.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1134 Последна промяна: 12:00:45, 05 септември 2022