Психотерапевтът Дора Прангаджийска представя книгата си „Не за всичко са виновни родителите ни“ в Регионална библиотека „П. Яворов“

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 26 Май 2022
Публикувано от: Радостин Рачев
Психотерапевтът Дора Прангаджийска представя книгата си „Не за всичко са виновни родителите ни“ в Регионална библиотека „П. Яворов“

Заповядайте на лекция и дискусия с психотерапевта Дора Прангаджийска и представяне на книгата й „Не за всичко са виновни родителите ни“ на 26 май, четвъртък, от 18.00 часа в Регионалната библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас. Организатор на събитието е Зонта клуб Бургас, със специалната подкрепа на Община Бургас и на Регионална библиотека „Пейо Яворов“.

Ето какво споделя самата Дора Прангаджийска:

„Може би за никого не е чужда фразата „За всичко са виновни родителите!“. И това до голяма степен наистина е така. Родителите са първите обекти в живота на всяко дете. От това как са присъствали още от момента на зачеването зависят толкова много неща, които ни съпътстват и като възрастни вече хора. Това са начинът, по който детето ще обича – себе си и другите, дали ще има добра самооценка, дали ще обича тялото си и докосването, ще може ли да поставя граници, доколко ще функционира в унисон с вътрешните си потребности или с изискванията на социума и още куп други неща.

От майка ни и баща ни зависи какви родители се превръщаме ние самите на себе си – дали ще сме грижовни и милостиви или сурови и изискващи, защото детето „поглъща“ родителите си и вгражда в себе си техните образи. От родителите зависи какви партньори ще откриваме, какви професии ще избираме, как изобщо ще комуникираме с другите.

Да, ролята на родителите е огромна. Дали за всичко обаче са виновни те? В тази лекция ще говорим точно за това. Кои са причините да бъдем определен тип човек и родител? Кои са ограниченията, които ни пречат да се разширяваме? Как всеки един тип родителство се отразява на детето и защо последиците продължават цял живот понякога. Както и, разбира се, каква друга от познатата ни посока на поведение и възпитание можем да изберем.

Ние сме брънка в семейната система и всеки от нас е отговорен - към себе си и към децата си, какъв родител е. Защото според мен, няма как да сме добри родители на децата си, ако преди това не сме разрешили конфликтите със собствените си родители и не търсим пътя към доброто родителство на самите себе си“, споделя авторката.

Дора Прангаджийска е Неорайхиански аналитичен психотерапевт, магистър по педагогика и психология. Преподавател по Динамична психология в Българския институт по Неорайхианска аналитична психотерапия. Занимава се с индивидуална и групова психотерапия. Водеща е на множество лекции, семинари и психотерапевтични работилници на различни теми. Тя е специалист в работата с осиновени хора и родители, осиновили деца. Автор е на книгата „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“.

През 2018 г. Дора Прангаджийска е номинирана за „Златна ябълка“ за принос към правата и благосъстоянието на децата в България, връчвана от „Национална мрежа за децата“, а през 2019 г. получава наградата на в. „24 часа“ – „Вдъхновителки на годината".

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 695 Последна промяна: 09:54:37, 26 май 2022