Публикуваха бургаски автор в британско литературно списание

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 29 Ноември 2023
Публикувано от: Стефан Минчев
Публикуваха бургаски автор в британско литературно списание

Стихотворението на бургаската поетеса Наталия Недялкова „От седем зрънца истина“ от новата й книга „Стихоанализа“ (финансирана от Община Бургас) е публикувано в едно от знаковите литературни издания „International Times” във великолепен превод на талантливата българска поетеса Десислава Цветкова. И е илюстрирано от настоящия главен редактор на „International Times” Ник Виктор.

International Times стартира като поредица вестници за контракултура, основани в Лондон през 1966 г. и работещи до октомври 1973 г. Сред редакторите са Джон „Хопи“ Хопкинс , Дейвид Майровиц , Роджър Хътчинсън, Питър Стансил, Бари Майлс , Джим Хейнс и драматургът Том Макграт. Сред авторите на изданието са литературните величини като Норман Мейлър, Уилям Бъроуз, Алън Гинсбърг.

Логото на International Times е черно-бяла снимка на вамп-звездата на нямото кино Теда Бара. Сред дарителите на авангардното издание, според литературната история, е Пол Маккартни.

ИТ се възражда първо като онлайн архив през 2008 г., по инициатива на бившия му редактор и сътрудник Майк Лесър, и е финансиран от наследника на Littlewoods Джеймс Мурс, а през 2011 г. стартира като онлайн списание.

Изключително интересна е историята на International Times, която започва на 15 октомври 1966 г., когато първият брой на вестника е представен в клуб The Roundhouse на събитието "All Night Rave". В музикалната програма участват Soft Machine и Pink Floyd. А на презентацията присъстват звезди като Пол Маккартни, Мериън Фейтфул, Микеланджело Антониони, Питер Брук и Моника Вити. Стартирането на изданието за контракултура е описано от Дейвид Алън от Soft Machine като „едно от двете най-революционни събития в историята на английската алтернативна музика и мислене

Издаван на всеки две седмици, IT се превръща във водещ британски вестник, като тиражът му достига връх от около 40 000 броя в края на 1968/началото на 1969 г.

В момента главен редактор на изданието е Ник Виктор.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 962 Последна промяна: 11:07:31, 30 ноември 2023