Регионален исторически музей – Бургас отбеляза Нощта на музеите с рекорден брой посетители

Понеделник, 20 Май 2024
Публикувано от: Стефан Минчев
Изображение 1073924

И тази година Регионален исторически музей – Бургас е отличник в Нощта на музеите. Едно от най-важните събития в културната програма на морския град привлече над 13 000 посетители. Археологическата експозиция на музея е посетена от над 7 хиляди души. Несъмнено, важен фактор за този огромен интерес е гостуването на копието на Панагюрското златно съкровище. Дълги опашки се извиха пред музея с чакащи, дошли специално да се докоснат до уникалните експонати. Изложбата ще гостува в Археологическия музей до 30 август тази година. Тези, които не са успели да я видят в Нощта на музеите, могат да го направят през следващите месеци. Посетителите ще имат удоволствието да се насладят и на изложбата „Рисувана керамика от Аполония – Созопол“. Тя също бе представена в зала – трезор на Археологическата експозиция на РИМ – Бургас. Съдовете, които са от богатата колекция на Археологически музей – Созопол, ще могат да бъдат разгледани до 30 април 2025 г.

Пъстра, с много настроение и кулинарно неустоима беше най-дългата музейна нощ и на ул. „Славянска“ 69, където се намира Етнографският музей. Над 2000 души се забавляваха на музикалната сцена на открито с брилянтните изпълнения на Бургаския духов оркестър.

В Етно кухнята посетителите дегустираха свинско с лапад по котленски. Традиционното ястие бе приготвено специално от директора на Регионален исторически музей – Бургас д-р Милен Николов.

Голям интерес предизвика и новата изложба „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, която може да бъде видяна до края на месец юни в Етнографския музей.

Любимият музей на децата – Природонаучният, за поредна година посрещна множество посетители. Освен постоянната експозиция, публиката високо оцени и гостуващата изложба „Записки по българските орхидеи”, която може да се види и през месец юни. Над 500 деца и над 1400 възрастни избраха Природонаучния музей и прекараха там незабравими моменти  в нощта на 18 май.

Друг акцент в празничната програма на музея бе гостуващата изложба „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието. Над 2000 посетители избраха да дойдат в Историческата експозиция на улица „Лермонтов” 31. Там е подреден снимковия материал, който обхваща периода от първите публикации по темата за предучилищното образование от Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. Изложбата ще гостува в Историческия музей до 30 септември тази година.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 449 Последна промяна: 11:56:34, 21 май 2024