Регионален исторически музей – Бургас възстановява своята образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“

Размер на шрифта: A A A Назад
Четвъртък, 28 Септември 2023
Публикувано от: Радостин Рачев
Регионален исторически музей – Бургас възстановява своята образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“

След приключването на летния сезон РИМ-Бургас възстановява своята обществена и образователна програма - „Опознай Бургас и Бургаския край“. Идеята на любознателната инициатива е да представи не много познати, но интересни и значими събития, лица, предмети, природни дадености и явления, елементи от традиционно-обредната ни система, археологически находки и обекти, които хвърлят светлина върху историческото минало или характеризират спецификите на Бургас и региона в природогеографско отношение. Тематиката ще бъде от различни области на познанието, а лекциите ще се водят от уредници от отделните музейни експозиции. Затова се канят, които изпитват потребност да знаят повече за мястото, в което живеят и за които музеите са храмове на музите.

Лекциите ще се провеждат всеки вторник от 17.30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" № 69. Те ще бъдат придружени с презентации с продължителност в рамките на 30 минути. През октомври гостите ще имат възможност да се запознаят отблизо с част от постиженията на екипа археолози, проучващи крепостта Русокастро, да си припомнят защо Димитровден е особено „личен ден“ в народния календар и да научат повече за интересните обитатели на Черно море. Гост-лектор ще бъде един от специалните приятели на Бургаския музей – проф. Пламен Павлов, който ще ви върне в средновековната епоха, към 26 октомври 1185 г. - началото на въстанието на търновските боляри Теодор и Асен, с което се прогласява т.нар. Второ българско царство.

Първата лектория от музейно-образователната програма е насрочена за 3 октомври, а темата е „Разказ от първо лице за изселването на българи от село Пишманкьой, Малгарско през лятото на 1913 г.“. Предложеният материал, разработен от Иванка Делева - главен уредник на Историческата експозиция, е основан на устен разказ по спомените на участничка в принудителното изселване на българите – жители на с. Малгара, Кешанско след Втората балканска война 1913 г.

Повествованието проследява съдбоносно събитие от живота на Мара Граматикова и нейното семейство – драматичното пътуване от родното село в Източна Тракия до България. Нелекият път на прогонените българи завършва със заселването им в Папарус (дн. кв. Сарафово), едно от новобособените бежански поселения в Бургаска област от началото на XX век.

Лекцията е във връзка със 110 годишнината от Междусъюзническата война, чийто край е отправна точка за масово бежанско движение на българи, чието многостранно отражение върху историческото развитие на страната ни не спира да предизвиква различни въпроси, някои от които все още очакват своите отговори.

Таксата за посещение за възрастни е 5 лв, за учащи и пенсионери – 3 лв.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 523 Последна промяна: 12:16:58, 29 септември 2023