Рекорден брой участници в младежкия литературен конкурс на Център „Алеф” - „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Размер на шрифта: A A A Назад
Понеделник, 12 Април 2021
Публикувано от: Стефан Минчев
Рекорден брой участници в младежкия литературен конкурс на Център „Алеф” - „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

* Той надхвърли границите на България, а пандемията провокира младите хора да осмислят цената на човешкия живот

 

В условията на глобална пандемия младите хора проявяват по-голям интерес към темите, свързани със спасяването на човешки живот. Това проличава от рекордния брой участници в тазгодишния международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Темата „Ще ви разкажа за моя спасител” вдъхнови 120 млади творци от всички краища на България. В първия етап на осмото издание на конкурса за български младежи заявка за участие направиха ученици от 38 населени места в страната. Най-много разкази са получени от Бургас, Гоце Делчев, Пловдив, Русе, Шумен, Хасково, Самоков и София.

Младите разказвачи не се уплашиха да съпреживеят трагедията на обречените на депортация и унищожение евреи в годините на Холокоста и драмата на техните спасители. В разказите си те възкресяват редица примери за достойно поведение, саможертва и героизъм. В творбите им е описан подвигът както на българи, удостоени от мемориала на жертвите от Холокоста „Яд Вашем” - Израел с титлата „Праведник на народите на света”, така и на хора, незаписани в този списък, познати за малцина. Някои от авторите са изградили дори събирателен образ на „спасителите”. Други запознават читателя със спасители извън пределите на България – словаци, чехи, немци, украинци, испанци.

Конкурсните произведения на българските ученици вече са в ръцете 5-членното жури. То ще номинира 20-те най-добри разказа, от които ще бъдат излъчени победителите.

Членовете на журито са старши експертът в МОН Радостина Николова, Румен Леонидов – поет и издател, Асен Йорданов – журналист и поет, Алберта Алкалай - председател на център „Алеф“. За първи път тази година в състава му е включен и специалист по етно религиозни конфликти - писателят Георги Бърдаров.

Литературният конкурс, организиран от център „Алеф”, за своите осем години съществуване доби изключителна популярност и престиж в страната, вгради се и в държавната образователна програма като помощник в извънкласните дейности по история, литература и гражданско образование.  

Тази година  литературната надпревара надхвърли границите на България и вече е със статут на международен конкурс. Вторият етап на конкурса – за чуждестранни участници – вече е в ход. Срокът за подаване на конкурсните творби от чужбина е до 1 май. Според  регламента те ще бъдат оценявани и класирани в отделна категория.

Както е по традиция, награждаването на победителите ще бъде на официална церемония в Бургас през месец юни 2021 г., на която ще бъдат поканени всички отличени творци от България и чужбина на разноски на организаторите.

Осмото издание на литературния младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на  Министерството на образованието и науката,  Националния дворец на децата и Община Бургас. Партньори на състезанието са  Словашкото министерство на образованието,  Посолството на държавата Израел в България,  къщата-музей „Ане Франк” в Амстердам, Нидерландия и Музеят за историята на полските евреи „Полин” във Варшава, Полша.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1998 Последна промяна: 22:52:41, 12 април 2021