С "Детски карнавал" на 1 юни НЧ "Асен Златаров 1940" открива 6-я сезон на проекта "Заплетени чудеса"

Понеделник, 27 Май 2024
Публикувано от: Радостин Рачев
Изображение 1074441

С "Детски карнавал" на 1 юни Народно читалище "Асен Златаров 1940" открива шестия сезон на проекта "Заплетени чудеса". Екипът на културния институт отваря врати за най-важната си аудитория - децата, като ги кани на карнавал, обещавайки забавления и изненади. Празникът започва в 10.00 часа на 1 юни, събота.

Събитието ще премине под мотото "Децата в страната на чудесата", които подобно на Алиса от романа на Луис Карол откриват света чрез игрите и вълшебствата. Предвидени са традиционните игри от детството на родителите им с ластици, въжета, шах и други забавления.

Проектът "Заплетени чудеса" се реализира от 2019 г., като тази година се осъществява и с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

"Заплетени чудеса" е арт-работилница за деца от 7 до 19 г., създадена с идеята за синергията между образование и култура. В рамките на 3 месеца в читалището и в изнесената творческа зона, обособена на пешеходната улица "Александровска", непосредствено пред сградата на организацията се провеждат разнообразни творчески атилиета с игрови характер: театър, музика, литература, занаяти, изобразително изкуство, танц. Дейностите се провеждат в специфична градска среда, която е трансформирана в културно пространство и предоставя по-пълноценен достъп за социализация на децата и техния творчески и игрови потенциал.

Над 300 бургаски деца са преминали през арт работилницата на "Заплетени чудеса" от началото на проекта, като само за 2023 година са проведени над 30 събития от различен характер. НЧ "Асен Златаров 1940" кандидатства по Програма "Любителско изкуство" 2023 г. на НФК и получи най-висока оценка от всички над 300 претендента за финансиране - читалища, културни организации и организации с нестопанска цел, както и отделни културни дейци, участвали в проекти в направленията: сценични изкуства, музика, екранни изкуства и визуални изкуства.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 510 Последна промяна: 12:42:54, 27 май 2024