С лауреатите от конкурса „Христо Фотев” и респектираща експозиция за ценители Бургас ще гостува в столицата на 20 май

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 12 Май 2021
Публикувано от: Анелия Казакова
С лауреатите от конкурса „Христо Фотев” и респектираща експозиция за ценители  Бургас ще гостува в столицата на 20 май

*Две интересни събития ще представят малка част от културния потенциал на Бургас в столицата. Нека всички ценители на изкуството си запазят датата 20 май, мястото е емблематичния културен комплекс - НДК. Инициативата се реализира по идея на Община Бургас и галерия „Петко Задгорски”.

Селектирани произведения от фонда на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” ще бъдат подредени в художествената зала на Националния дворец на културата от 18.00 часа на 20 май. Експозицията ще отбележи 75 години от създаване на бургаската галерия.

Изложбата включва 30 селектирани картини на художниците Атанас Яранов, Георги Баев, Георги Божилов, Генко Генков, Емил Стойчев и Иван Вукадинов. Това са творци с респектиращо по значимост художествено творчество, без което не може да си представим българското изкуство. Впечатляващата експозиция, събрала шест от знаковите фигури от културното ни наследство на 70-те и 80-те години на XX век ще гостува в НДК до 15 юни.

Лауреатите от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ ще представят свои стихове в уютната атмосфера на клуб „Перото“, НДК от 16.30 часа. Така Бургас - „Града – най-хубав на земята”, както пише приживе в стихотворението си „Улицата ме изпълни…” големият поет Христо Фотев, ще представи есенция от съвременна поезия за всички гости и почитатели на литературата.

В програмата са включени Аксиния Михайлова, която е носител на отличието през 2010 г., Росен Друмев награден през 2012 г., Йордан Ефтимов първенец през 2014 г., Иван Сухиванов, носител на наградата през 2016 г. Александър Секулов, носител на отличието през 2018 година и Цвета Делчева, наградена през 2020 г. Заедно с тях авторски стихове ще представят и поетесите  Роза Боянова и Милка Стоянова.

Стихове на първия носител на пластиката „Златно перо” - Тома Бинчев ще бъдат поднесени от водещия Христо Симеонов.

Литературната награда е учредена през 2008 г. от Община Бургас съвместно със Сдружението на български писатели, СБП и Министерството на културата. Връчва се през година на 25 март, когато е рожденият ден на поета Христо Фотев.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2212 Последна промяна: 12:19:11, 13 май 2021