С оперетата „Цигански барон“ се открива Сезон 2023/ 2024 на Бургаската опера в петък

Понеделник, 2 Октомври 2023
Публикувано от: Димитър Шишманов
Опера

Със зрелищния спектакъл на оперетата „Цигански барон“ по музика на Йохан Щраус-син и режисура на Марио Николов, под диригентската палка на Деян Павлов, ще бъде открит новият Сезон 2023/ 2024 на Държавна опера – Бургас – на 6-и октомври, от 19 часа на сцената Операта.

Атрактивната постановка бе представена с голям успех пред многобройна публика по време на тазгодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ – на сцената на Летния театър през м. август.

Всичко има в този спектакъл – загадки, скрити съкровища, гадателки, пророчества, мистерии, огньове, страст, динамика, вихрени цигански танци, темпераментен чардаш, изискан виенски валс, любов, съмнения, неочаквани разкрития, бурен сюжетен развой и щастлив финал. Бургаската публика ще има отново възможността да присъства на уникално представление с прекрасни изпълнители, красива сценография и костюми, както и на шеметна режисура, в която всеки детайл е на мястото си и в синхрон с цялостната картина. Присъстващите в залата на Бургаската опера ще имат привилегията да усетят автентична атмосфера на един спектакъл, съдържащ характеристиките на най-доброто от популярния жанр "операта", без да има и нюанс компромис с качеството на изпълнение, както и с всеки детайл от мащабната продукция. Всеизвестен е фактът, че оперетното изкуство е сложно и изисква комплексни качества у певците – не само гласови възможности, а и адекватно поведение на сцената, артистичност, хореографски умения и... щипка от невидимата субстанция, без която не може да се роди нито един качествен спектакъл – безспорен талант и желание да се твори изкуство.

„Цигански барон“ ще представи в петък по възхитителен начин заплетени сюжетни завръзки и неочаквани разкрития, вълнуваща история за нишките на родовата памет, отстояване на честта, апотеоз на силните и неподкупни чувства и победа на любовта, която е отвъд предразсъдъците. Ще има гълтачи на огън, акробати, пищни танци, излъчващи страстта и емоцията – както на циганската душа, така и на темпераментните унгарски народни традиции, красиви и богати костюми и, разбира се, великолепни певци, които чрез средствата на музикалното изкуство ще накарат публиката да съпреживее една магична приказна реалност – на фона на бляскавата темпераментна музика на Йохан Щраус-син. Ще оживеят вълнуващите образи, разказващи чудния сюжет за любов, уважение към род и традиции, както и за най-важното съкровище – това, което се крие в човешкото сърце. В общата красива амалгама от страсти, емоции, багри, динамични обрати и вълнуваща сюжетна развръзка участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас.

Действието на оперетата в три действия „Цигански барон“ се развива в Унгария, в края на XVIII век. Либретото е на Игнац Шницер, създадено по новелата „Сафи“ от Мор Йокай. Режисурата на постановката, характерна със своята пищност, динамично сценично действие, атрактивни костюми и специални ефекти, е на Марио Николов – гост, който е тазгодишният носител на наградата „Емил Чакъров, връчена на 4 септември т. год., която бе връчена от кмета на Община Бургас Димитър Николов по време на официалното закриване на Бургаските музикални празници с концерта спектакъл „Любов, шампанско и кан-кан“, по режисура на Марио Николов, включващ най-популярните и обичани арии, дуети и ансамблови фрагменти от оперетата и мюзикъла, с който бе отбелязана 60-годишнината на големия български тенор и 40-годишната му творческа дейност.

На спектакъла на „Цигански барон“ на 6 октомври младият солист на Бургаската опера Яни Николов, тенор, ще се представи отново в ролята на Шандор Баринкай, земевладелски син, прокуден в изгнание. Певецът не скрива интереса си към ролята и със сигурност тя ще стане една от предпочитаните в портфолиото му на артист – след успешния му дебют на сцената на Летния театър в Бургас през м. август. Тенорът подхожда с изключителен респект и детайлизирано вглеждане в образа, като открива интригуващи факти за българския произход на съкровището, което е крайъгълен камък в сюжета на "Цигански барон". Яни Николов изпълнява трудната партия с лекота и нескрито удоволствие – а във вокално отношение е безупречен.

В ролята на Сафи, дъщеря на циганската гадателка Чипра, и която всъщност се оказва дъщеря на последния турски паша, пребивавал по време на османското нашествие по унгарските земи, на сцената на Операта на 6 октомври ще се представи чудесното сопрано Нона Кръстникова, която също направи своя успешен дебют, заедно с Яни Николов, по време на спектакъла през м. август. Нона Кръстникова, която има в репертоара си редица роли от световни оперни заглавия, за първи път пее в оперета, като не само съумя да изгради професионално вокалната партия на Сафи, наситена с трудност и изискваща широк гласов диапазон, но и представя ролята с артистизъм, настроение, закачка и финес. И много обич към изградения образ, което бе осезаемо.

Като неделима част от пъзела на великолепния спектакъл са и останалите солисти: басът Диман Панчев – темпераментен и вдъхващ респект, съчетан с усмивка – поради веселия сюжет, в ролята на предводителя на хусарите Граф Хомонай; баритонът Йордан Христозов – забавен и убедителен като богатия търговец на свине Каломан Жупан и баща на Арсена; очарователното сопрано Мария Цветкова-Маджарова, която придава на ролята свой индивидуален почерк неговата дъщеря Арсена; сопраното Шмилена Султанова – темпераментна и емоционална като циганската гадателка Чипра, която отглежда Сафи – дъщеря на последния паша от времето на Османското владичество на Унгария, като своя дъщеря и щателно пази родовата тайна, разкривайки я в точния момент; Лина Пеева, мецосопран и помощник-режисьор на постановката – като Мирабела, гувернантка на богаташката дъщеря Арсена; тенорът Милен Динолов – също силен дебют като Отокар, син на Мирабела; басът Петър Тихолов – като комисар на Комисията по съблюдаване на местните обичаи, съпруг на Мирабела и баща на Отокар.

Блестящи и вписани в цялостната многоцветна картина на представлението са и оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас – професионално звучащи, със съответното настроение, подобаващо на класен спектакъл.

на постановката е проф. д-р Деян Павлов, който е чест и желан гост на бургаска сцена и на изяви на Бургаската опера. Той съумява да овладее процеса в изграждане на трудната партитура, справя се с лекота, професионализъм, вещ психологизъм и адекватен подход спрямо оркестранти и певци.

Сценографията на „Цигански барон“ е на всепризнатия майстор на сценичния дизайн за оперни театри Иван Токаджиев, диригент на хора –Александър Чепанов, танците са дело на Галина Калчева, репетитор на балетния състав на Бургаската опера, помощник-режисьори на атрактивната постановка са Лина Пеева и Петър Тихолов, концертмайстор – Христо Белчев.

Публиката в залата на Операта на 6 октомври ще бъде подвластна на бляскава амалгама от красива музика, пищна сценография и костюми, превъзходни солисти, диригент, оркестър, хор и балет. Присъстващите ще проследят с любопитство заплетената история, през тръпнещо очакване на развръзката, до изблик на радост, съпреживяна със сценичните герои, всеки от тях представен в светлината на най-доброто от себе си, леко идеализирано, съпоставено със съвременните реалности, но затова толкова нужно в днешния ден – да ни напомня, че има добро, светлина, справедливост, дори само в приказните сюжети. Поне за да ни накара да се опитаме да се вгледаме в себе си и да извадим на повърхността на същността и поведението си по-добрата част от нас. И... съкровището в сюжета, което се оказва с българска следа, ще бъде намерено – като светъл импулс, който би могъл да бъде породен само от искрата на изкуството – такова, каквото в чистия му вид ще бъде претворено в спектакъла на "Цигански барон" на сцената на Операта в петък.

Билети за „Цигански барон“ – на касата на Операта /работно време: 10 - 18 ч., почивка - 14 - 14.30 ч.; Билетен център "Часовника"/работи и в събота/, в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/opereta-ot-i-shtraus-0n4fu и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1373067/performance.html.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1487 Последна промяна: 14:20:52, 03 октомври 2023