С прожекция на филм и представяне на книга в Бибилиотеката си спомняме за писателя Любен Петков

Вторник, 11 Юни 2024
Публикувано от: Радостин Рачев
Изображение 1074943

С прожекция на филма "Ние сме болката" на режисьора и сценарист Боян Папазов и представяне на книгата "Недоказани убийства" /ИК "Знаци"/ днес, 11 юни от 189.00 часа в Регионалната бибилиотека "Пейо К. Яворов" ще си спомним за писателя Любен Петков по повод 85 години от рождението му.

Филмът „Ние сме болката“ и книгата „Недоказани убийства“ се свързаха през годините по един необясним, но всъщност логичен начин. Филмът на Боян Папазов – „Ние сме болката“ е за тримата нестандартни писатели и „духовни братя“ - Любен Петков, Рашко Сугарев и Биньо Иванов, а книгата на Любен Петков "Недоказани убийства" (ИК Значи) е посветена на най-близките му приятели - Биньо Иванов и Рашко Сугарев.

"Недоказани убийства" съдържа разкази за Бургас, морето и Странджа. Героите в книгата - назовани с истинските им имена или не, са реални и разпознаваеми. В книгата писателят споделя с читателя отколешната вина и наранена душа за стореното зло от човека - унижаващ и убиващ човека, откакто е станал човек.

Любен Петков е роден на 3 юни 1939 г. в странджанското село Крушевец. Средното си образоване завършва във Варна, висшето - във Варненския икономически институт. Работи като журналист и редактор във вестник "Народна младеж", издателство "Български писател", списание "Съвременник". От 1993 е директор на издателство "Отечество". Някои от заглавията на издадените негови книги са: "Зелени кръстове", "Порта с лъвче", "Календар", "Преображение Господне", "Убийство", "Градът на истината", "Сватбата на Акакий", "Сладкишът на доктор Сириус" и други. Носител е на престижни литературни награди.

През 2005 г. получава Голямата литературна награда на Бургаския регион "Златен Пегас" за цялостно литературно творчество. Почетен гражданин е на Бургас. Книгите му са преведени на руски, сръбски, полски, унгарски, чешки, испански и други езици.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 233 Последна промяна: 12:10:16, 11 юни 2024