С тематична обиколка и лекция представят в Бургас изложбата „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ“, посветена на жените от предизвикателния свят на архитектурата

Размер на шрифта: A A A Назад
Вторник, 4 Април 2023
Публикувано от: Анелия Казакова
С  тематична обиколка и лекция представят в Бургас изложбата „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ“, посветена на жените от предизвикателния свят на архитектурата

Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ в партньорството на Община Бургас представят изложбата „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ / FRAU ARCHITEKT“ в Бургас. Експозицията, посветена на жените, дали своя принос за архитектурата на XX век, ще бъде открита на 5 април /сряда/ от 18.00 часа. Изложбата прави своеобразен портрет в два различни контекста – български и германски. 

Не е случайно мястото, където ще бъде представена експозицията - Културен център „Морско казино“ в Бургас – сграда, проектирана от арх. Виктория Ангелова-Винарова и арх. Борис Винаров (1936-38 г.), защото веднага след откриването на изложбата в зала „Ал. Г. Коджакафалията” ще се проведе лекция в зала „Георги Баев“ от Васил Макаринов и Теодор Караколев - съавтори на експозицията.

Предният ден, 4 април, в 18.00 часа стартира и тематична обиколка на най-интересните обекти от междувоенния модернизъм в Бургас. Сборен пункт:  ул. „Цар Петър“ № 1, срещу сградата на старата поща - проект на арх. Елена Варакаджиева, 1930-те.

Преди повече от 100 години жените по света стъпват на територията на едно от най-предизвикателните изкуства – архитектурата. Територия, отчасти прогресивна и революционна, но и до голяма степен консервативна и ограничена. Преди да навлязат в нея обаче, жените в Европа първо трябва да отвоюват правото си на образование, а после и дипломите си. Но със завършване на висшите училища, трудностите за тях съвсем не приключват. Те тепърва трябва да се утвърдят в сфера, изпълнена не само с предразсъдъците на инвеститори и колеги, а и с финансови ограничения и естетически рамки. 

Изложбата се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата. Съдържанието маркира различни детайли от широкия социален, обществен и политически спектър от живота им. Понякога те са пионерки, вдъхновени от модернизма или социалните движения, друг път - убедени феминистки, а все по-често и успешни предприемачи.

“FRAU ARCHITEKT” – първата част на изложбата – се фокусира върху германската реалност и е плод на труда на Германския архитектурен музей oт Франкфурт на Майн. А втората – “ГОСПОЖО АРХИТЕКТ” – е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от Фондация „Български архитектурен модернизъм“.

Екип на изложбата: Фондация „Български архитектурен модернизъм“, автори – Васил Макаринов, Теодор Караколев; Графично оформление – Никол Дечева; Организатор и редактор – Елизабета Зайкова, Гьоте-институт България.

Експозицията ще гостува в Бургас до 30 април. Входът е свободен.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1746 Последна промяна: 12:46:45, 05 април 2023