Стихове на любими бургаски поети събира изложбата „Морето пише красиво” в РБ „Пейо Яворов”

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 11 Януари 2023
Публикувано от: Анелия Казакова
Стихове на любими бургаски поети събира изложбата „Морето пише красиво” в РБ „Пейо Яворов”

Калиграфски интерпретации на стихове от обичаните бургаски автори Христо Фотев, Петя Дубарова, Иван Пейчев, Агоп Мелконян, Стефан Тинтеров, Ваньо Вълчев, Недялко Йорданов, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Динко Динков, Калина Тельянова и Яна Вълчева са събрани в изложбата „Морето пише красиво”. Тя ще бъде открита утре, 12 януари, с вернисаж от 17 до 20 часа.

Изложбата е реализирана с творческа стипендия от Национален фонд „Култура" на Маргарита Дончева и представя нейни творби и калиграфски експерименти на ученици от творческото ателие „калИГРАфия”, провеждащо се в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. В него участваха Айсел Йълмаз, Ваня Тодорова, Диана Фъртунова, Георги Йорданов, Десислава Николова, Елеонора Василева, Жечка Доброволова, Илиана Карамитева, Катя Поповска, Кристияна Владимирова, Христиана Бурмова.

„Поезията на бургаските поети е вдъхновяващият импулс, който предизвиква авторите да създадат своите творчески интерпретации. Калиграфията и поезията са прояви на творческата същност в мига на съзерцанието. Искрени и неподправени, те не търпят условности и излишни движения. Морето е символ на нашата душевност – дълбока, безкрайна, подвижна, люшкаща се в бури и покой. Стремежът на изразяване чрез рисуване на словото е най-близкото и достъпно творческо усещане в съвременния ни свят. Буквеният знак, еволюирал във времето като носител на култура и цивилизация, е универсален образ за интерпретация и търсене на хармония…”, споделят творците.

Изложбата ще гостува до 23 януари в изложбена зала на Регионална библиотека „Пейо Яворов“.


 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1744 Последна промяна: 10:52:44, 12 януари 2023