Топ мениджъри от сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас

Сряда, 24 Април 2024
Публикувано от: Радостин Рачев
Изображение 1072817

Топ мениджъри от авторитетни компании в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия дискутираха в Бургас последните трендове и кариерните възможности за студентите и учениците в сектора. Събитието, което се проведе в Международния конгресен център, е част от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) в партньорство с Община Бургас, бизнеса, университетите и училищата от града.

Срещата започна с кръгла маса с участието на кмета Димитър Николов и представители на Община Бургас, на която бе дискутирана бизнес средата в града, развитието ѝ и възможностите за взаимно сътрудничество.

„Въпреки моментния срив и охлаждане на пазара на технологии, съм убеден, че съвсем скоро отново ще бъдат търсени компетентни и квалифицирани млади хора. Затова Община Бургас полага много усилия по създаване на добра материална база, условия и конкурентност между младите хора, за да могат да се развиват. Преди тази среща определяхме сроковете по изграждане на нов учебен корпус към нашата дигитална гимназия. Той ще е хибриден с места за настаняване, защото има много ученици от други места в страната, които учат при нас. Ще има и нови лаборатории, които ще съдействат за по-доброто им обучение. Желанието ни е от догодина там да има паралелки изцяло на английски език, които да привличат чуждестранни ученици в Бургас“, заяви кметът Димитър Николов.

Той сподели, че разчита за това на АИБЕСТ, които също са част от ръководството на компютърната гимназия, защото това е в полза на младите хора, които ще намерят причина да останат в България, а други да се върнат.

„Имаме такива примери и опит в Бургас. Помогнахме на такива семейства да се върнат. Съдействахме и на млади хора, които дойдоха от Украйна. Те са трайно осигурени като местни хора, децата им учат тук, ходят на различни школи по изкуства, което подобрява конкурентността в бранша и дава повече възможности. Благодарни сме, че Бургас е част от тази обиколка на АИБЕСТ и се надявам да продължавате да ни търсите за съвместни проекти“, допълни още кметът Николов.

„Бургас е традиционна спирка от националното ни Роудшоу, защото се радваме на голяма подкрепа от местната власт и образователните институции. Виждаме, че градът постоянно се развива и се радваме да подпомогнем това с инициативи, насочени към развитие на местната екосистема и подсилване на връзката с ученици и студенти, и тяхното кариерно ориентиране. Бургас се наложи като предпочитана дестинация сред наши членове, които желаят да позиционират екипи извън София“, заяви Наталия Георгиева – изпълнителен директор на АИБЕСТ.

Веднага след това се състоя националното роудшоу „Пътят към твоя успех“, на което студенти и ученици от езиковите гимназии и училищата, в които се изучават информационни технологии, се запознаха с развитието на високотехнологичната индустрия у нас и с кариерните възможности, които тя предлага. Освен срещи с топ мениджмънта на компаниите от сектора, които имат офиси в Бургас, присъстваха и представителите на едни от най-големите лидери в индустрията на национално ниво. Полезните съвети за пътя към успеха, кариерните възможности и актуалните тенденции бяха представени от ръководни кадри от компаниите Pontica Solutions, EXL, Sutherland Bulgaria, DIGITALL, Accedia, Proxiad SEE, EPAM Systems Bulgaria EOOD.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 766 Последна промяна: 14:58:03, 24 април 2024