Ученици от няколко бургаски гимназии влизат в съда тази сряда

Понеделник, 20 Март 2023
Публикувано от: Димитър Шишманов
Ученици от няколко бургаски гимназии влизат в съда тази сряда

Не, тук не става въпрос за криминална проява, а за пресъздаване на дело по действителен случай. Ученици от пет бургаски гимназии – НЕГ „Гьоте“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, СУ „Йордан Йовков“, АЕГ „Гео Милев“ и ПГКПИ, влизат в ролите на съдебен състав, прокурор, експерти – вещи лица, свидетели, пострадал, обвиняеми и процесуални представители (адвокати). Те ще направят възстановка на наказателно дело от лятото на 2018 – та година за побой и нанасяне на средна телесна повреда. Инициативата се реализира съвместно от Младежки международен център, Районен съд – Бургас и Окръжен съд – Бургас. Целта е младежите да се запознаят с механизма на провеждане на съдебно дело. Това е отлична възможност за тези, които възнамеряват да изберат правото като свое бъдещо призвание. Ментор на гимназистите е съдия Анатоли Бобоков от Районен съд, който изготви за участниците подготвителна програма с четири обучителни сесии. За да се доближат максимално до автентичната атмосфера в съдебната зала, Районен съд – Бургас ще им осигури съдийска, прокурорска и адвокатски тоги.

Възстановката ще се проведе пред публика тази сряда, 22 – ри март, от 14:00ч. в зала 2. Събитието предизвика огромен интерес сред бургаските младежи, тъй като е ново и уникално за тях. Ученици не веднъж са влизали в Съдебната палата в дни на отворени врати и за тематични обучения, но за пръв път имат възможност да се впуснат пълноценно в дело по конкретен съдебен казус. Подобна инициатива беше реализирана с бургаски журналисти преди няколко години.

*Проект № BGLD-2.001-0002 „Създаване на Младежки международен център – Бургас“ се реализира по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2567 Последна промяна: 10:53:38, 21 март 2023