Учениците от ПГАЕ „Гео Милев“ приключиха успешно първия курс по японски език и култура

Петък, 9 Април 2021
Публикувано от: Радостин Рачев
Светосвала Търпанова 9а.jpg

С онлайн събитие бе ознаменуван краят на пилотния курс по японски език и култура в ПГАЕ „Гео Милев”.

Благодарение на сътрудничеството с “The Japan Foundation” в рамките на три месеца - от декември до март, учениците от различни випуски имаха възможност да се докоснат до езика и културата на Япония, както и да разширят знанията си в областта на езикознанието чрез съпоставяне на фонетични, графични, лексикални пластове в източните и западните езици, които изучават като профил.

Специални гости бяха г-жа Хигаки - аташе по културните въпроси в Посолство на Япония в Република България, г-н Такахаши - специалист по японски език към The Japan Foundation, представители на РУО - Бургас и други. Домакини бяха Жаклин Нейчева – директор на ГПАЕ „Гео Милев” и д-р Елеонора Колева – преподавател в курса, а гости – преподаватели, ученици, родители.

Г-жа Хигаки поздрави участниците като изрази готовност за съвместно сътрудничество и подкрепа от страна на Посолство на Япония в Република България и поздрави гимназията с 50-годишния юбилей.

Директорът на гимназията Жаклин Нейчева заяви желание за продължаване на обучението по японски език и култура с амбицията училището да се превърне в своеобразен център.

Инициатор, водещ, както и преподавател в курса беше д-р Елеонора Колева, японист с богата практика в чуждоезиковото образование по японски език и култура, преводач и горд възпитаник на елитната бургаска Английска гимназия. Под нейно ръководство учениците демонстрираха по време на събитието езиковите си постижения, усвояването на двете сричкови азбуки, както и базови йероглифи, и представиха своето портфолио – изключително богато за краткото време от три месеца.

Благодарение на Японската фондация, Община Бургас и всички, които допринесоха за реализирането на този проект, учениците разшириха светогледа си, научиха много повече отвъд стереотипите за „екзотичната” Япония. Презентациите им по теми от света на Япония, творбите, както и техните усилия можете да видите на ФБ страницата на курса „Приятели на Япония в АЕГ”: https://www.facebook.com/groups/1047904712370635

Линк към запис на събитие:

https://www.youtube.com/watch?v=_IM4uP5VKNs&t=2s

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 3015 Последна промяна: 09:18:19, 13 април 2021