Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Четвъртък, 7 Юли 2022
Публикувано от: Радостин Рачев
Иновативен продукт за мерене на температура

Как денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използва устройство, а с помощта на термохромен индикатор беше презентирано за първи път в Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Иновативният и уникален продукт вече е вписан в българското патентно ведомство и е резултат на упорита, отговорна научна работа в условията на публично-частно партньорство.

Ректорът на висшето заведение проф. Магдалена Миткова представи екипа химици и доктори разработили изделието. Сред тях за зам.-ректорът на университета доц. Светлана Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова.

От презентацията на доц. Желева стана ясно, че индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление от различен характер в човешкия организъм още при появата му. Продуктът вече се произвежда от „УНИХимКо Терм ООД“ и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа.

С качествата на продукта първи се запознаха кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на морската община, РЗИ, големите болнични заведения и други институции и организации на територията на областта.

 

Термохромният индикатор е уникален и иновативен, поради следните качества:

- Напълно безвредния си състав.

- Бърз начин да се регистрира в реално време повишаването на телесната температура на човек.

- Действа продължително време като апликация върху човешката кожа.

- След използване не е необходимо да се съхранява като вреден отпадък.

- Бързо визуално отчитане в проследяване промяната на телесната температура в продължителен период от време, а не само в определен момент – минута или час.

- Възможност да се използва ежедневно и/или постоянно.

 

Това е улеснение да се открие общо или локално инфекциозно или друг вид възпаление в човешкия организъм и своевременно да се вземат мерки за лечение.

 

Как измерваме телесната температура?

Използваните до момента живачни, спиртни и електронни термометри бяха единствената възможност за измерване на телесната температура.

Чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромния индикатор незабавно и в реално време може да бъде отчетена телесната температура. Невероятното предимство на този продукт е, че в момента, в който температурата започне да се повишава, посредством цветова промяна на нанесената апликация, с точност от 0,1°С, може да се регистрира температурната стойност още преди организма да реагира чрез други симптоми.

Термохромният индикатор на „УНИХимКо Терм“ позволява да се проследява температурата след еднократното му нанасяне в продължение до 48 часа. Това зависи от правилното изпълнение на инструкциите.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа.

Повече за продукта може да откриете на адрес http://www.unichimko-therm.com/

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1604 Последна промяна: 15:28:11, 08 юли 2022