УНИЦЕФ България и Община Бургас откриха Обучителен център за подкрепа на деца в ДГ „Райна Княгиня“

Сряда, 31 Май 2023
Публикувано от: Радостин Рачев
Изображение 1063314

УНИЦЕФ България и Община Бургас откриха днес Общностен дневен център за подкрепа на уязвими деца от 3 до 14 години, който се помещава в детска градина „Райна Княгиня“ в ж.к. „Славейков“. Той е разположен на два етажа в помещения, които не са използвани от детското заведение и са основно обновени и оборудвани от Детския фонд на ООН за дейността на Центъра.

В момента Образователният център се посещава от 70 деца бежанци от Украйна, като 40 от тях са в дневна грижа, а 30 – в начално образование. Обучението на децата е полудневно, в две смени. В него децата изучават български език, английски език, театър, музика, анимация и спорт. По този начин Центърът подпомага преодоляване на пропуските в ученето и насърчаване на последващата им интеграция в детски градини и приемни училища в България.

„За нас е голяма радост да открием заедно с Община Бургас този учебен център за деца бежанци от Украйна. В него децата на възраст от 3 до 14 години ще могат да изучават български и английски език, да се занимават с театър, музика, анимация и спорт. Те ще могат да играят и учат заедно с българските деца, да изградят нови спомени, ценни спомени, които ще подхранват тяхното настояще и бъдеще. Ние сме много благодарни на ангажимента от страна на Община Бургас да превърне това място в реалност за децата, които истински се нуждаят от него“, заяви Карол Виньо - зам.-представител и координатор на Спешния екип на УНИЦЕФ България по време на откриването на Образователния център.

Зам.-кметът по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ Йорданка Ананиева прочете поздравителен адрес от кмета на Бургас Димитър Николов, в който се казва: „За последните две години това е вторият успешно реализиран съвместен проект между Община Бургас и УНИЦЕФ България. В предишния обхванахме повече от 3000 деца, от което доволни останаха не само те, но и техните родители. Щастлив съм, че с този проект продължаваме да работим заедно с УНИЦЕФ. Общностният център за подкрепа на деца е насочен с грижа към най-малките, което само доказва, че УНИЦЕФ вярва в децата. Пожелавам на УНИЦЕФ България и служителите на новия Център здраве, успехи и още много инициативи в името на подобряване живота на децата и на техните семейства“.

Центърът за дневна грижа предлага услуги за ранно и продължаващо обучение, дейности за неформално обучение, психо-социална подкрепа и дейности с родители. Той е оборудван с всички необходими образователни пособия, терапевтични и диагностични материали, пособия за лечебна физкултура и за ателиета по музика, театър и изобразително изкуство.

На първия етаж Центърът предоставя дневна грижа за деца от 3 до 6 години и разполага с приемна, кабинет за консултации, две обучителни стаи, в която има модулни детски масички, бюра и столчета, кът за игра, интерактивна дъска и барбарони. Вторият етаж е оформен като пространство за споделено учене на деца от 1-ви до 4-ти клас и има също приемна, стая за споделено учене и стая за творчески ателиета с модулни ученически маси и столове, библиотека, интерактивна дъска и барбарони.

В програмата участваха вокалисти от Центъра за подпомагане на личностното развитие с вокален педагог Милена Добрева и украински деца с цигулка и флашмоб.

Целта на проекта е да подобри достъпа на деца от Украйна до условия за учене в ранна детска възраст и приобщаващо образование, да подкрепи социалната интеграция и включването в живота на общността на уязвими деца. Проектът е финансиран от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), а бенефициент е Община Бургас.

До края на годината се очаква центърът да подмогне над 200 деца от 3 до 14 години.

На откриването присъстваха още Андреа Налето - специалист „Образование“ в Регионален офис Европа и Централна Азия, Люба Батембергска - координатор „Образование“ към УНИЦЕФ България, Радослава Белчева – директор на ДГ „Райна Княгиня“, родители и деца.

 

* Най-отдолу ще видите как изглеждаха неизползваните от градината помещения преди ремонта.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 2611 Последна промяна: 15:17:46, 01 юни 2023