В петък Етномузеят ще представи кулинарна демонстрация на любимия на всички българи родопски пататник

Вторник, 28 Май 2024
Публикувано от: Радостин Рачев
Изображение 1074458

Този петък, 31 май, от 10.30 часа в Етнокухнята на Етнографски музей – Бургас ще бъде представена кулинарна демонстрация на любимия на всички българи родопски пататник.

Пататникът е типично родопско ястие, а името му произлиза от наименованието на картофите – “патати” в родопския край. Основните му съставки са: картофи, лук, сол и джоджен, като според сезона също могат да се правят добавки – с месо, пръжки, сирене, яйца, кашкавал и др. Някъде се приготвя като запеканка, но може и да е като пълнеж между кори.

Допълнително разнообразие се внася чрез начина на изпичане в тава на фурната или на тиган/сач върху печката. Но каквато и рецепта да се избере, се знае, че това е типично за Родопите ястие, с което може да посрещнеш както скъпи гости, така и набързо да приготвиш за дошлите „изневиделица“ и пак няма да се посрамиш. Защото важното е да се консумира в приятна компания и с удоволствие.

Майстор-готвач ще бъде Грозделина Георгиева – уредник в Регионален етнографски музей – Пловдив и виден пловдивски корифей по отношение на традиционните гозби от Родопите и Пловдивско.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 537 Последна промяна: 11:59:59, 29 май 2024