Важно за родителите: От днес може да се запознаете с електронната система на Община Бургас за прием в 1. клас

Вторник, 28 Март 2023
Публикувано от: Радостин Рачев
Изображение 1059950

Община Бургас напомня на всички родители на деца във възраст за записване в 1. клас, че от днес, 28 март, могат да се запознаят с електронната система за прием: https://www.uburgas.org/, преди тя да бъде активирана за кандидатстване в 08.00 часа на 11 май.

Целта е да се улеснят родителите на бъдещите ученици при кандидатстването за прием в училище и да имат достатъчно време да се запознаят с правилата, сроковете, свободните места, необходимите критерии и документи за записване на своите деца.

Свободните места за прием в първи клас в Бургас тази година са общо 2156, а в цялата община – 2266.

Родителите трябва да знаят, че най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако детето е живяло над 3 години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаното от вас училище, ще получите 300 точки. Дете с постоянен или настоящ адрес извън съответния прилежащ район на даденото училище, ще получи едва 1 точка. Тези родители, които нямат възможност да направят това онлайн, могат да подадат регистрационния талон на място в даденото учебно заведение.

Най-често срещаната грешка е родители от ж.к. „Възраждане“ да посочат учебно заведение в район „Възраждане“ и така детето им да бъде записано в училище в ж.к. „Меден рудник“. За да няма злоупотреби, декларираният от родителите адрес на местоживеене на детето ще се проверява по служебен път от дирекция ГРАО.

За поредна година Община Бургас ще осигури възможност за увеличаване на капацитета на училищната си инфраструктура. Със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат изградени нови училищни корпуси на ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“ и на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1973 Последна промяна: 11:13:51, 29 март 2023