Виенски блясък, изящни валсове и аристократична атмосфера с „Прилепът“ в четвъртък

Размер на шрифта: A A A Назад
Сряда, 29 Ноември 2023
Публикувано от: Димитър Шишманов
Виенски блясък, изящни валсове и аристократична атмосфера с „Прилепът“ в четвъртък

Празнична ще бъде атмосферата в залата на Бургаската опера – в четвъртък. Искрящото настроение – като пенливо шампанско от бала на Княз Орловски, е гарантирано на 30 ноември от 19 часа – със спектакъла на една от най‐обичаните оперети на Йохан Щраус‐син – "Прилепът".

Комичната Оперетата в три действия привлича и ценителите, и широката публика, с бляскава музика, носеща аристократичен привкус, финеса и лекотата на виенския валс. Произведенията на Щраус са характерни със своите жизнеутвърждаващи послания, създаващи усещане за пренасяне в друга реалност – на изискани обноски, блясък и изящност.

В забележителния артистичен каст на „Прилепът“ е оперната прима Еделина Кънева /гост/, която от една година е и директор на Националния музикален театър – ДМБЦ „Стефан Македонски“ – в ролята на Розалинда, /наскоро бургаската публика изпълни залата на Операта по време на концерта „Приказка за двама“, когато оперната прима пя заедно с друг обичан български изпълнител – Орлин Горанов/. Тенорът Марчо Апостолов /гост/ излиза на бургаска сцена като Габриел фон Айзейнщайн. Бургаската публика го познава добре от неговите запомнящи се превъплъщения и в други постановки на Държавна опера – Бургас: „Целуни ме, Кейт!“ /преди дни тенорът пя и на премиерата на хитовото бродуейско заглавие, също по режисура на доц. д-р Александър Текелиев, и на сцената на Музикалния театър/, „Службогонци“, „Една нощ във Венеция“ и др.

Като закачливата хубавелка Адела бургаската публика ще има възможността да види прекрасното сопрано Мария Цветкова-Маджарова. През настоящия месец тя чества своя житейски юбилей, като през сценичната си кариера е изградила запомнящи се роли в най-известните оперни произведения, има и редица участия в камерни прояви с висока художествена стойност. Последно бургаската публика я гледа на 24 ноември – във вълнуващата интерпретация на образа на Микаела в операта „Кармен“ от Жорж Бизе.

Останалите роли, всяка от които има важна функция в забавния сюжет, характерен със забавни обрати, заплетени ситуации и „поуки за възрастни“, т.е. за пораснали деца, които са пропуснали да си научат някои житейски уроци, са поверени на: Лина Пеева, мецосопран, в ролята на Ида, тенорът Яни Николов влиза в образа на Алфред – влюбен в Розалинда, като доктор Фалке на сцената излиза баритонът Йордан Христозов /и тримата артисти от трупата на Бургаската опера участваха във вълнуващия спектакъл на „Кармен“ миналата седмица/. Доктор Блинд ще бъде Мирослав Димитров – тенор, Франк – Костадин Мечков, като княз Орловски бургаската публика ще види и чуе сопраното Шмилена Султанова, Фрош ще бъде Петър Тихолов, бас. Оркестърът на Държавна опера – Бургас ще свири под палката на големия български диригент със забележителна международна кариера Иван Кожухаров, който съумява да предаде несравним емоционален заряд, подплатен с перфекционизъм, на всяко заглавие под неговата палка. Наскоро той дирижира в залата на Операта изключителното представление на „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини и забавния мюзикъл от Парашкев Хаджиев „Службогонци“, който винаги звучи актуално.

Постановката на „Прилепът“, носеща характерните иновативни черти и тенденции в съвременни сценични похвати, включващи мултимедия, по-семпли декори, които дават възможност за акцентиране върху актьорската игра и посланията на музикалните мотиви, е дело на Ханс Нюенхюис от Нидерландия. Либретото на „Прилепът“ е на Карл Хафнер и Рихард Жене. Режисурата е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията и костюмите са на Мадис Нюрмс. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Александър Чепанов, танците са дело на Недко Георгиев, репетитор на балетния състав е Марина Змеева-Маркова, концертмайстор е Христо Белчев. В зрелищната постановка участват артистичните състави на хора и балета на Държавна опера – Бургас. Настроението за публиката е гарантирано, а известните теми от оперетата, отдавна заживели свой автономен живот в музикалното пространство, ще я потопят в неповторимата атмосфера и изисканост на виенския стил на живот, мислене и европейска култура. Присъстващите в залата на Операта ще се насладят на виталната постановка и прекрасната музика на Щраус, която зарежда, носи упование, пречиства и хармонизира.
И може би точно комичната линия, забавните сюжетни каламбури и щастливия поучителен финал – за всички участници в занимателната история с аристократичен привкус, гарнирана с красиви тоалети, полка, канкан, шампанско и много усмивки, са така необходими в днешния ден. За да ни дадат една по‐светла перспектива в едно не толкова светло време.
А надеждата за хубав финал – като в добрата стара оперета, когато всичко завършва щастливо, защото така повелява традицията, е вездесъща.

И това е мисията на Артиста – да я даде на публиката, да пресъздаде една добра приказна история на сцената!

Билети - на касата на Операта, каса "Часовника", както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/komichna-opereta-0fvz9zn

и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1374053/performance.html


За солистите:

Еделина Кънева - в ролята на Розалинда, е родена в София, и е възпитаник на ДМА" П. Владигеров".

прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в Лайпциг. От 1996 година е премиер солистка в НМТ"Ст.Македонски". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’. Гост солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Националната Телевизия. Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ И БНТ 2, инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката. Работила е в проекта на Министерството на културата на Франция „К и Пътят към замъка“- съвременна опера от Карол Бефа, по романа на Ф.Кафка. От 2012 е преподавател в НМУ „Л. Пипков“, специалност поп и джаз пеене, а от 2017 и музикален режисьор в Александра Аудио. Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и много др. От 2000 до 2010 година е постоянен гост солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия. През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска Опера и Балет, “ Мамма миа “ с режисьор акад. П. Карталов, в който изпълнява главната роля на Дона Шеридан. От м. ноември 2022 г., след спечелен конкурс, е директор на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София.

Марчо Апостолов – в ролята на Габриел фон Айзейнщайн: Роден е през 1970 г. в град Варна. Завършва Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна и след това започва да учи в Средно музикално училище „Добри Христов“ – град Варна. Продължава развитието си в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров в София. Първият самостоятелен дебют на Манчо Апостолов е през 1994г. в титулните партии на оперите „Орфей“ от Клаудио Монтеверди и „Абу Хасан“ на Карл Мария фон Вебер. От 1998г. работи като солист на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ и изпълнява роли както в класическите оперети, така и в мюзикълите. Участва в множествено фестивали, проекти и международни прояви. Той е солист и на софийската, пловдивската, врачанската и сливенската филхармонии. От 2001 г. е канен в представителни спектакли на Националната опера и балет — София, както и в оперите в Пловдив, Варна, Русе и Бургас. Има направени записи за Националното радио, Националната телевизия, както и за фирмата GEGA New.

Награди: През 2002г. – за ролите си на Исус в „Исус Христос суперзвезда“ от Ендрю Лойд Уебър и на Граф Данило Данилович във „Веселата вдовица“ от Франц Лехар, „Кристална лира“ в категорията за най-добър изпълнител на оперно и оперетно изкуство — годишна награда за върхови постижения в областта на музиката, присъждана от Съюза на музикалните и танцови дейци в България, Центъра за музика и танц към Министерство на културата на Република България и Радио Classic FM.

Мария Цветкова-Маджарова – в ролята на Адела

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера - Русе и Държавна опера - Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на "Кристална лира" за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предавантео за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" на БНР.

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 1242 Последна промяна: 11:14:50, 30 ноември 2023